Cu toții încercăm să adoptăm un stil de viață mai sănătos și să reducem aportul de grăsimi din alimentație. În acest sens, metodele alternative de preparare a mâncărurilor devin tot mai populare. Prăjirea fără ulei este o opțiune din ce în ce mai folosită deoarece permite obținerea preparatelor crocante și gustoase, eliminând sau reducând considerabil utilizarea uleiului. În rândurile următoare îți vom arăta câteva idei despre cum să prepari celebrii cartofi prăjiți, fără ulei, dar și alte alimente pe care le poți găti fără grăsimi.
Prăjirea fără ulei nu este tocmai prăjire, avertizează experții în tehnici culinare. Prăjirea în sens strict și tradițional necesită folosirea uleiului. Însă, este adevărat că poți obține rezultate foarte asemănătoare ca aromă, aspect și textură fără a folosi acest ingredient. Hai să vezi cum poți proceda:
Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt o adevărată tentație, însă prăjindu-i fără ulei, poți savura această mâncare clasică și într-o variantă mai sănătoasă. Fierbe pe jumătate, cartofii în coajă. Scurge-i de apă și usucă-i cu un șervet. Taie cartofii în felii subțiri sau cuburi și așază-i pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Condimentează-i după gust cu sare, piper, parmezan, albuș de ou și alte arome preferate și lasă-i la copt în cuptor până devin aurii și crocanți.
Legume crocante
Prăjirea fără ulei este o modalitate excelentă de a transforma legumele într-un aperitiv delicios și hrănitor. Ai putea încerca, de exemplu, dovleceii sau vinetele feliate subțire și prăjite pe o tigaie antiaderentă. Condimentează-le cu arome precum usturoiul, cimbru sau parmezan pentru a obține un gust cu adevărat savuros.
Ouă
Ouăle prăjite fără ulei sunt o alternativă sănătoasă la cele obișnuite prăjite în ulei. Folosește o tigaie antiaderentă și încinge-o bine înainte de a adăuga oul. Cu ajutorul unei spatule, întoarce-l cu grijă pentru a se prăji pe ambele părți. Gustul său unic va rămâne același, iar tu vei putea savura oul prăjit fără remușcări.
Vezi și 4 alimente împotriva grăsimii abdominale. Ce e recomandat să mănânci pentru un abdomen plat
Pește
Pentru iubitorii de pește, există opțiunea prăjirii fără ulei, ce păstrează gustul său proaspăt și delicios. Poți utiliza un grătar antiaderent pentru a prăji somonul, tonul sau alte tipuri de pește preferate. Condimentează-le cu ierburi aromatice și lămâie pentru a obține o rețetă savuroasă și sănătoasă.
Ciuperci
Ciupercile pot fi prăjite într-o tigaie pentru a obține o crustă delicioasă și crocantă, fără a fi nevoie de ulei. Adaugă un pic de sare și piper sau ierburi și arome preferate pentru un gust delicios.
Vezi și Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului