Un covrig în diminețile grăbite către serviciu pare să fie gustarea ideală, care să îți potolească pentru o perioadă foamea. Însă de multe ori poate că și tu te-ai întrebat cât de sănătos este, de fapt, acest produs de patiserie. Iată din ce ingrediente sunt făcuți covrigii.
Din lipsă de timp, ori din comoditate, în ultimii ani, micul dejun servit acasă, înainte de a pleca la serviciu, a fost înlocuit cu gustările de la patiseriile aflate în drum spre locul de muncă. Iar covrigii sunt fără îndoială cel mai consumat produs de patiserie.
Mai grav este că adesea adulții le oferă un astfel de „mic-dejun” și copiilor lor. Iar rezultatul în timp se poate vedea. Acumularea kilogramelor în plus este inevitabilă, întrucât acest produs nu este altceva decât o pâine care conține numeroase ingrediente nesănătoase, precum grăsimi trans și chiar zahăr.
Specialiștii avertizează că astfel de produse nu aduc niciun beneficiu organismului, pentru că nu conțin niciun ingredient care să aducă un aport nutrițional adecvat.
“Covrigii sunt făcuți din făină albă, apă, sare, zahăr, drojdie uscată și ulei. Dar, conțin, în principal, carbohidrați (făină albă) și grăsime vegetală (ulei sau margarină). Nu aduc niciun aport de micronutrienți (vitamine, minerale, fibre) și nu au nici continut în proteine, deci sunt un produs incomplet nutrițional”, spune nutriționistul Anda Avramescu.
Ce-ți „oferă”, poate, covrigii sunt doar niște calorii de care nu ai nevoie. Un internaut, fost proprietar de covrigării, care a comentat la o postare a nutriționistului Valentin Bunea despre covrigi, a dezvăluit ce conțin cu adevărat aceste produse de patiserie.
„Să ne înțelegem: covrigii de la toate covrigăriile mari conțin așa: făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime, amelioratori de vreo 3 feluri. Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize. La aproximativ 105 grame, covrigii aveau în jur de 550-600kcal. Mă puteți crede pe cuvânt sau vă puțeti îmbăta cu apă rece că rețeta de covrigi conține doar apă, făină și sare”.
Așadar, dacă facem un calcul simplu, doi covrigi consumați în grabă în drumul tău spre serviciu îți vor aduce nu mai puțin de 1100-2000 kcal. Mai mult decât atât, fiind un aliment sărac în nutrienți esențiali, la câteva ore după ce i-ai consumat ți se va face din nou foame.
Ca să îți faci o idee cât de mult înseamnă doi covrigi mâncați, iată ce spune inginerul Valentin Bunea: „Majoritatea femeilor sunt sedentare și au un necesar energetic zilnic de 1500 – 1700 calorii. 2 covrigi în drum spre birou minim 1.100 calorii? Apoi la 11:00 plângi de foame.”