Ce conțin de fapt sucurile naturale din supermarketuri. Nu le cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă

Rezultatul unui studiu recent arată ce boli pot provoca aceste sucuri
Ce conțin de fapt sucurile naturale din supermarketuri. Nu le cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă

În supermarketuri se găsesc o mulțime de tipuri de suc, de la cel cu acid și diferite arome până la sucuri naturale. Ce conțin de fapt aceste sucuri naturale? Specialiștii au dezvăluit ce substanțe se regăsesc în ele.

Ce se află în sucurile naturale și cum îți este afectată sănătatea

Specialiștii spun că fructoza lichidă, care este folosită în compoziția sucurilor îndulcite și alimentele bogate în grăsimi accelerează instalarea bolilor de ficat. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu recent. Această combinație crește riscul de hipertrigiceridemie, un factor major implicat în apariția  bolilor cardiovasculare.

Fructoza lichidă reprezintă un monozaharad obținut industrial din sirop de porumb și este foarte des folosită pentru îndulcirea sucurilor, a sosurilor sau a alimentelor foarte procesate.

„În dietele bogate în grăsimi care sunt suplimentate cu fructoză lichidă, această monozaharidă este capabilă să inhibe oxidarea lipidelor în ficat și să inducă o creștere a lipogenezei de novo, adică formarea formării grăsimilor prin zahăr”, spune autorul studiului, profesorul Juan Carlos Laguna de la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare din cadrul Institutului de Biomedicină al Universității din Barcelona.

Citește și – Sucurile verzi ajută la scăderea glicemiei. Datele celui mai recent studiu

Potrivit cercetătorilor, o dietă bogată în fructoză și grăsimi saturate este asociată cu o creștere a depozitelor de grăsime la nivelul ficatului. Aceasta cauzează afecțiuni precum steatohepatita nonalcoolică, adică ficat gras, și ciroză hepatică.

Consumul de fructoză strâns legat de boala ficatului gras non-alcoolic

Alte studii epidemiologice au legat consumul de băuturi îndulcite cu fructoză lichidă de boala ficatului gras non-alcoolic. Este o patologie pentru care nu există încă o terapie farmacologică specifică. În cazul pacienților cu această afecțiuni lipogeneza de novo contribuie cu până la 30% din lipidele acumulate în ficat, în timp ce la persoanele sănătoase această sinteză aducă doar 5% din lipidele hepatice.

Supradoză de fructoză în sucurile îndulcite

Efectele care sunt descrise în acest studiu sunt observabile numai dacă fructoza este sub formă lichidă. În cazul băuturilor îndulcite fructoza se absoarbe rapid și ajunge masiv la ficat, producând modificările metabolice descrise.

“Ca o comparație, am putea vorbi despre apariția unei supradoze de fructoză atunci când aceasta provine din băuturile îndulcite. Cu toate acestea, atunci când mâncăm fructe, cantitatea de fructoză luată este mult mai mica în comparație cu o băutură îndulcită. De asemenea, procesul de mestecare a acestuia și prezența altor elemente în fruct, precum fibrele, încetinesc absorbția fructozei la nivelul ficatului”, este concluzia autorilor studiului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
5.8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *