Multe gospodine pasionate de gătit dau iama în magazine și cumpără tot ce au nevoie pentru preparatul ales. În timp ce unele dintre ele sunt foarte atente la ceea ce pun în coșul de cumpărături, ca nu cumva să fie vreun ingreident periculos pentru sănătate, altele nici nu se uită la eticheta produsului. Pentru acestea din urmă este destinat articolul prezent, în care vă explicăm ce conține untul Presindent, un produs la mare căutare, mai ales pentru prepararea prăjiturilor.
Untul este folosit în foarte multe rețete, în special prăjituri. Să luam varianta de unt President de 250 gr cu 40% grăsime și să facem o analiză a produsului. Primul lucru pe care este bine să îl cunoaștem încă de la început este că untul President conține 11 ingrediente, dintre care 7 sunt considerate sigure și 4 prezintă risc mediu de daună. Mai exact, 4 din cele 11 ingredine sunt periculoase pentru sănătate.
Untul President conține: apă, unt, amidon modificat/ E1422, acid lactic/E270, Sare, Mono și digliceride ale acizilor grași, sorbat de potasiu, beta caroten/ E160a, vitamina A, Vitamina E, arome. Dintre acestea, 4 ingrediente prezintă risc mediu.
Atenție la următoarele componente din untul President:
E1422 sau amidon modificat, ingredient cu risc mediu de daună, este un agent de îngroșare. Face parte din categoria E-urilor suspecte. În majoritatea țărilor din UE, amidonul modificat este interzis să se folosească ca agent al produselor lactate simple, utilizandu-se doar pentru iaurturile cremoase și pentru unele sortimente de iaurturi cu fructe.
Arome, ingredient cu risc mediu de daună. Consumul de arome poate cauza: înrăutățirea astmului, reacții alergice, amețeli și chiar cancer.
Sare, ingredient cu risc mediu de daună, este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorură de sodiu. Tocmai conținutul de sodiu al sării este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumită cantitate de sare pentru a funcționa corect. Pe de altă parte, consumul excesiv de sare mărește cantitatea de calciu eliminată prin urină, ceea ce poate conduce, în timp, la apariția osteoporozei sau la scăderea rezistenței oaselor.
E202 sau sorbat de potasiu, ingredient cu risc mediu de daună, este un conservant. Acționează cu succes împotriva mucegaiurilor și a drojdiei, nefiind eficient, însă, împotriva bacteriilor. În unele cazuri poate provoca alergii și astm, de aceea consumul frecvent nu este recomandat, în special persoanelor sensibile. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
Alte informații nutriționale:
– Calorii (100g): 379 kcal
– Carbohidrati (100g): 5.2 g
– Proteine (100g): 0.8 g
– vitamina A: 700 mig,
– vitamina E: 2 mg