Ce e bine să faci imediat, dacă te înțeapă o căpușă. Cei mai importanți pași de urmat

Cum poți scoate singur acasă, în siguranță, căpușa atașată în piele.
Ce e bine să faci imediat, dacă te înțeapă o căpușă. Cei mai importanți pași de urmat

Ce e bine să faci imediat, dacă te înțeapă o căpușă, ca să nu ajungi la complicații grave. Aceste insecte pot fi extrem de periculoase, mai ales dacă sunt îndepărtate incorect de pe suprafața pielii. Ele pot transmite boli precum borelioza (boala Lyme) care afectează sistemul nervos și cel circulator. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în cazul unei mușcături de căpușă.

Ce e bine să faci imediat, dacă te înțeapă o căpușă. Recomandările medicilor

Odată cu venirea sezonului cald, există riscul ca după o ieșire la iarbă verde sau în parcuri unde vegetația nu este toaletată, să fim mușcați de căpușe. Aceste insecte pot fi îndepărtate în unitățile medicale, dar și acasă de către cei care au fost înțepați.

În cazul în care ai fost mușcat de o căpușă și nu vrei să mergi la spital, o poți scote singur acasă. Trebuie însă să fii foarte atent. Îndepărtarea capușei trebuie făcută corect, astfel încât să limitezi cât mai mult riscult transmiterii unor boli periculoase.

Pentru a o îndepărta este nevoie de folosirea unei pensete. Încearcă să prinzi insecta cu penseta cât mai aproape de locul unde este prinsă în piele pentru a o îndepărta cu tot cu cap. Dacă îi smulgi doar coprul riști ca tot sângele din interior să fie împins în corpul tău și să te infectezi.

„Ar trebui să o scoatem, să o scoatem în mod corect, dacă nu reușim noi ar trebui să ne adresăm unui medic sau unui serviciu de urgență,” recomandă Adrian Marinescu, medic boli infecțioase, potrivit Digi24.

După ce căpușa a fost îndepărtată corespunzător, trebuie curățată zona cu apă caldă și săpun, sau cu un antiseptic de uz general. Următorul pas ar fi urmarea unui tratament cu antibiotice împotriva unei eventuale infecții cu Borrelia. Aceasta este o bacterie periculoasă care de regulă provoacă Boala Lyme.

„Lucrul acesta se întâmplă însă rar procentual, ar trebui să știm că în intervalul asta de timp ar trebui să facem și o profilaxie care se face cu antibiotic, bineînțeles prescris de medic care să reducă riscul de apariție al boreliozei,” spune medicul.

Ce e bine să faci imediat, dacă te înțeapă o căpușă

Nu toate căpușele transmit Boala Lyme

Boala Lyme poate fi transmisă doar de către căpușele purtătoare ale bacteriei Borrelia. Însă potrivit medicilor, doar un procent de 5% din cazurile de pacienți înțepați dezvotă această afecțiune. Virusul poate fi depistat în organism abia după mai multe săptămâni de la mușcătură.

„Dacă într-o lună de zile nu s-a întâmplat nimic și dacă nu avem semnele care înseamnă o zonă roșie în jurul mușcăturii, dacă ea nu apare șansa să se dezvolte borelioza este relativ mică și nu ar trebui să ne gândim că peste nu știu cât timp vom avea dureri articulare sau manifestări în sfera neurologică vor fi legate de asta.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.8 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *