Ce este bine să mănânci de Florii. Alimentul care atrage norocul și sănătatea

Sărbătoarea Floriilor semnifică intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim. De asemenea, în această zi, cei care poartă nume de flori își sărbătoresc onomastica
Ce este bine să mănânci de Florii. Alimentul care atrage norocul și sănătatea

Anul acesta, credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile duminică, 9 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie sărbătorit Paștele, Învierea Domnului Isus. Astfel că, Floriile este cea mai importantă sărbătoare din Postul Mare, care se încheie pe 15 aprilie. Iată ce este bine să mănânci de Florii, potrivit tradiției.

Ce semnifică sărbătoarea Floriilor și ce este bine să mănânci de Florii

Sărbătoarea Floriilor semnifică intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim. De asemenea, în această zi, cei care poartă nume de flori își sărbătoresc onomastica. Ca majoritatea săbătorilor și aceasta este una plină de tradiții și obiceiuri.

Se spune că în ziua de Florii trebuie să mănânci pește, iar explicația vine și cu o semnificație aparte a acestei sărbători, în viața creștinilor.

Se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește, drept pentru care Biserica ortodoxă dă dezlegare acestui aliment în ziua de Florii.

Citește și: Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

În plus, în popor se spune că cine mănâncă pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.

Floriile, numite și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului, se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște.

Floriile marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. După Paște, urmează o altă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri. Este vorba de săptămâna Luminată.

Legenda salciei

Este foarte important ca în ziua de Florii, oameii să aducă acasă o ramură de salcie, înainte ca aceasta să fie sfințită de preot, și să o pună agățată de o icoană.

Ce este bine să mănânci de Florii
Ce este bine să mănânci de Florii

„Legenda spune că Maica Domnului a vrut să-și vadă Fiul care era răstignit pe cruce, însă o apă mare i s-a ivit în cale. Atunci fecioara s-a rugat ca toate buruienile să o ajute să treacă apa, însă doar salcia a fost cea care s-a întins și a ajutat-o să treaca apa. De atunci ramurile de salcie sunt sfințite de către preoți în ziua de Florii”, potrivit Doxologia.

Citește și: Tradiția pe care o respectă cu sfințenie catolicii de Florii. Semnificații și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Ce să faci și ce să nu faci de Florii

  • În ziua de Florii nu este bine să te speli pe cap. Se spune că în acest fel vei albi mai repede.
  • Nu trebuie să muncești
  • Dacă vei planta pomi aceștia vor înflori, însă nu vor rodi.
  • Cei care se vor împărtăși de Florii li se va îndeplini orice dorință.

Ce se dă de pomană de Florii

Este foarte important ca în momentul în care fac pachetele, credincioșii să țină cont că suntem în post. Astfel că se vor da de pomană doar alimente de Post.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că este bine ca de Florii și în Sâmbăta lui Lazăr să se facă pomenirea morților.

De Florii, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, acolo unde duc coliva și bucatele pe care vor să le împartă ulterior pentru sufletul celor adormiți. Acestea se sfințesc de către preot, iar apoi pot fi date de pomană. Sărbătoarea Floriilor se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului. Persoanele care poartă nume de flori își aniversează ziua.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *