Tradiția pe care o respectă cu sfințenie catolicii de Florii. Semnificații și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Unde se desfășoară procesiunea în București

Scris de: Daoud Andra

02 Apr. 2023

Tradiția pe care o respectă cu sfințenie catolicii de Florii. Semnificații și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Duminică, 2 aprilie, credincioșii catolici sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea este una marcată de tradiții și obiceiuri, iar unele dintre acestea se regăsesc și la creștinii ortodocși. Ce fac în fiecare an catolicii în Duminica Floriilor și cum se desfășoară procesiunea de Florii din București.

Obiceiuri pe care le respectă catolicii în Duminica Floriilor

Duminica Floriilor precedă Paștele, atât la ortodocși, cât și la catolici. Aceștia din urmă sărbătoresc Floriile pe 2 aprilie, urmând ca pe 9 aprilie să sărbătorească Învierea Domnului. Pe străzile unora dintre orașe au loc procesiuni, la fel cum se întâmpla în trecut, când oamenii sărbătoreau Intrarea Domnului în Ierusalim cu flori și crengi de salcie.

Citește și: Floriile catolice 2023. Ce e bine să faci în această duminică. Principalele tradiții și obiceiuri

De Florii, Catolicii merg la biserică, unde participă la slujbă. Preotul citește despre patimile lui Hristos, iar cei care au ținut post se pot spovedi și împărtăși. Postul Paștelui catolic ține 40 de zile, cu aproximativ o săptămână mai puțin decât cel al Paștelui ortodox.

Catolicii duc la biserică flori și crenguțe de salcie împletite, pentru a fi sfințite. Apoi merg la cimitir pentru a curăța mormintele celor trecuți în neființă și agață o crenguță de salcie de cruce. O altă crenguță de salcie este dusă acasă și așezată la icoană. În trecut, oamenii își puneau ramuri de salcie în jurul taliei în această zi, crezând că astfel vor fi protejați de necazuri tot anul.

Citește și: Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

Superstiția de care țin cont catolicii de Florii

La catolici, se crede că nu este bine să îți speli părul în Duminica Floriilor, dacă nu vrei să îți albească. Fetele tinere pun câteva grenguțe de busuioc în apa cu care se spală, pentru a avea noroc și pentru a-și întâlni dragostea.

În trecut, Floriile erau sărbătorite doar de comunitatea de creștini din Ierusalim, însă ulterior obiceiul s-a extins în rândul tuturor credincioșilor. În această zi, credincioșii obișnuiau să poarte ramuri pe străzile localităților și să intoneze imnuri creștine. În prezent, Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

În București, credincioșii catolici și preoții participă la procesiunea de Florii, care va începe la ora 15:00. Punctul de plecare este Piaţa Fer. Vladimir Ghika de lângă Biserica Franceză (Sacre Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfinţire a tradiţionalelor ramuri, şi se va încheia la Catedrala Sfântul Iosif, anunță Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Procesiunea va avea următorul traseu: Piaţa Fer. Vladimir Ghika – Str. Cpt. Demetriade – B-dul Aviatorilor – Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Str. G-ral Berthelot – Catedrala Sf. Iosif. La catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
7.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *