Ce este bine să spui când aprinzi o lumânare. Greşeala pe care o fac mulţi români

Află ce este bine să spui atunci când aprinzi o lumânare. Ce greşeli fac românii frecvent în privinţa acestui obicei.
Ce este bine să spui când aprinzi o lumânare. Greşeala pe care o fac mulţi români

Poate că mulți dintre cei care aprind lumânări la biserică nu cunosc exact semnificația acestui gest. Ei bine, aprinderea unei lumânări înseamnă Lumină. Dumnezeu este Lumină, iar cel care o aprinde arată că este iubitor de Lumină, adică de Dumnezeu. Mai exact, lumânarea aprinsă reprezintă o ofrandă adusă lui Dumnezeu de către credincioși. Ceea ce mulți nu cunosc este faptul că la aprinderea unei lumânări, fie că vorbim de „Vii” sau „Adormiți”, trebuie rostită o scurtă rugăciune. Iată ce este bine să spui atunci când aprinzi o lumânare.

Ce rugăciune este bine să spui când aprinzi o lumânare

Preoții spun că nu este suficient ca la aprinderea unei lumânări doar să ne închinăm, ci să adresăm și o scurtă rugăciune lui Dumnezeu. Este prima condiție pe care trebuie să o respectăm atunci când facem acest gest.

Mulți creștini aprind lumanarile și își fac doar cruce, iar în acest fel omit să se mai roage crezând ca este suficient. Preoții spun ca se ia în considerare flacăra minții și nu flacăra de la lumanare, care reprezintă materialul.

„Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel ce este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.

Lumânarea este, totodată și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic.

Dacă bănuții îngăduie este bine să aprind câte o lumânare pentru cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar, dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei răposați, după aceeași rânduială, zicând „Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele).”, spune Arhimandrit Mihail Daniliuc.

Așadar, atunci când aprindem o lumânare pentru cei vii este bine să ne rugăm astfel: „Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, iar pentru cei adormiți: „Pomenește Doamne pe adormiții robii Tăi (și spui numele)”.

„Dacă ai vreo cerere specială atunci spune-i lui Dumnezeu gândul tău așa cum poți. El știe ce este de folos tuturor!”, a mai precizat părintele Mihail Daniliuc.

Ate rugăciuni care pot fi rostite la aprinderea lumânării

Acestea însă nu sunt singurele rugăciuni pe care putem să le rostim la aprinderea lumânărilor.

Putem spune și: „Aprinde Doamne, flacăra credinței în inima robilor tăi (… și rostești numele tău și al celor dragi) și cu focul Dumnezeirii tale, arde spinii tuturor păcatelor noastre! Amin!”

De asemenea, o rugăciune ceva mai amplă, dar cu o putere cel puțin la fel de mare este : „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce „Lumină ai venit in lume”, primește această lumânare ce stă înaintea mea. Uneori flacara ei e mică și întunecoasă, alteori însă e mare și luminoasă. Doamne, de multe ori sunt ostenit și împovărat. Ajută-mă să găsesc odihna în tine. Precum e aduce lumina si căldura, ajută-mă Doamne să fiu lumină printre oameni. Se mistuie arzând pentru a-mi dărui lumina. Ajută-mă Doamne să fiu și eu mereu în slujba oamenilor. Cu această lumânare pot să aprind și alte luminari. Doamne, eu pot să ajut în acest fel și pe alți oameni să strălucească.”Că la Tine este izvorul vieţii, întru lumina Ta vom vedea lumina”

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
9.6 94 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *