Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea cu Lumina Sfântă în drum spre casă

În noaptea de Înviere, oamenii iau Lumina Sfântă și merg cu acasă cu lumânările aprinse. Ce înseamnă însă dacă acestea se sting pe drum.
Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea cu Lumina Sfântă în drum spre casă

Mai sunt puțin peste două săptămâni până la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Anul acesta, Paștele ortodox se sărbătorește pe 24 aprilie, iar oamenii au început deja pregătirile pentru marele eveniment.

Ca în fiecare an, noaptea de Înviere va fi momentul cel mai încărcat de spiritualitate. Oamenii merg la biserică în număr foarte mare pentru a primi Lumina Sfântă, simbol al învierii și al biruinței vieții asupra morții. Există însă și superstiții cu privire la acest obicei. De exemplu, unii cred că le va merge rău dacă lumânarea cu Lumina Sfântă se va stinge până acasă. Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea cu lumina sfântă în drum spre casă, de fapt.

Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea cu Lumina Sfântă

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, transmite Patriarhia.

În noaptea de Înviere, românii merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă adusă special de la Ierusalim. Iar într-un moment cu o încărcătură spirituală atât de mare, oamenii sunt tentați să pice în capcana superstițiilor. Una dintre ele se referă la faptul că dacă ni se stinge lumânarea până acasă este semn rău.

Preoții spun că acest lucru se poate întâmpla din varii motive, spre exemplu din cauza condițiilor meteorologice și nu reprezintă un păcat în fața lui Dumnezeu. În consecință, nu ni se va întâmpla nimic rău dacă ni se va stinge lumânarea până acasă.

„Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă… ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat! Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată.

Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală. Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferi celuilalt”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.

La ce ne poate fi de folos lumânarea de la Înviere

După ce ajungem acasă cu lumina Învierii, lumânarea va fi lăsată să mai ardă pentru o vreme, apoi poate fi stinsă. Preoții recomandă păstrarea cu sfințenie a lumânării de la Înviere și aprinderea ei ori de câte ori este nevoie.

Spre exemplu, poate fi aprinsă la necaz, atunci când te-ai îmbolnăvit, când au loc urgii (ploi foarte puternice, grindină, cutremure, etc) și nu în ultimul rând ca semn de mulțumire pentru Dumnezeu. În aceste situații, lumânarea trebuie aprinsă, iar credincioșii să se roage din tot sufletul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
8.9 45 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *