Constantin Enceanu, celebrul solist cu afaceri în domeniul HORECA, este total de acord cu proiectul de lege gândit de guvernanți cu scopul de a reduce risipa alimentară și în România. Prin urmare, în restaurantul lui, din Filiași, chelnerii deja formulează întrebarea-standard, care, în scurt timp, ar putea deveni obligatorie: ”Doriți să vă pun la pachet restul de mâncare?”. Unii clienți acceptă, altora însă nu li se pare deloc elegant să plece acasă cu o jumătate de friptură și cu un cartof fiert, așa că le abandonează în farfurie. Celebrul cântăreț-patron Constantin Enceanu ne-a spus, în exclusivitate pentru Ego.ro, ce face cu mâncarea rămasă și care nicidecum nu ajunge la coșul de gunoi.
Constantin Enceanu, solist de muzică populară, dar și patron de restaurant, trage cu ochiul și la localurilor elegante din țările unde susține concerte. Astfel, aduce mereu îmbunătățiri localului său din Filiași, pentru ca toți clienții să se bucure de o mâncare gustoasă, într-o atmosferă relaxantă. Și, chiar dacă de-abia anul acesta s-a pus serios problema risipei de mâncare în restaurantele din România, celebrul cântăreț ne-a dezvăluit că el și-a învățat chelnerii încă de acum doi ani să întrebe clienții, la plecare, dacă vor restul de mâncare din farfurie la pachet.
Contactat de reporterii Ego.ro, artistul Constantin Enceanu ne-a declarat, în exclusivitate:
”La mine, la local, se practică deja așa ceva! De când am deschis localul din Filiași am făcut lucrul acesta, văzând pe unde am umblat, cum se practică, să întrebi clientul dacă vrea restul de mâncare rămas, la pachet. Așa, rămâne foarte puțină mâncare, în general pâine, ceva cartofi și foarte puțină carne”. Ce face cu mâncare rămasă? ”Abia îmi ajunge carnea rămasă să-i dau lui Azor, iar resturile de pâine și de cartofi le dau la lebede și mai am 20 de găini și 10 rațe, ca delicatese pentru ele”, ne-a mai declarat Constantin Enceanu.
Deși se vorbește în întreaga lume despre evitarea risipei de mâncare, iar specialiștii caută cele mai bune bune soluții, iată că Adelina Pestrițu se ghidează, în continuare, după Codul Bunelor Maniere, declarația ei, de acum câteva luni, stârnind un val de comentarii acide, pe conturile sociale.
Cu toate acestea, Adelina nu renunță la principiile ei și ne sfătuiește cam așa:
“Ceea ce am plătit, dar nu am mâncat sau nu am băut, nu se ia acasă. Deși se obișnuiește, mai bine nu-i cerem ospătarului să ne pună la pachet, nici măcar pentru câinele sau pisica de acasă. Este o economie inutilă și cu siguranță animalele de companie de acasă, la care ținem atât de mult, nu știu că am fost la restaurant fără ele, deci sigur nu se vor supăra pe noi. Acest video face parte dintr-o serie de Reels, din care vom învăța împreună lucruri elementare despre cum să adoptăm un comportament potrivit în societate. Pe unele le cunoaștem deja, însă pe altele le vom descoperi, tot împreună, pe parcursul acestor episoade, sper eu folositoare și de implementat într-o societate cât mai civilizată”, explica Adelina Pestrițu, într-o filmare demonstrativă, postată pe conturile sociale.
Cunoscutul actor Victor Yila, din Grupul umoristic ”Vouă”, care o vreme a locuit la Paris, ne-a vorbit despre toată această situație. Ne-a spus și cum procedează el, la restaurant, dacă porțiile au fost mult prea mari și nu a putut mânca tot din farfurie:
„În Paris, nu am văzut așa ceva, să ceri mâncarea la pachet, în localuri. Dar, în România, eu cer la pachet mâncarea care mi-a rămas în farfurie. Cu o condiție, însă: dacă a rămas o cantitate considerabilă și doar pentru mine cer, nu și pentru cei de la masă”, ne-a declarat Victor Yila, care, de peste 25 de ani, este și profesor de franceză, la Facultatea de Construcții din București.