Ce nu ai voie să depozitezi în curte sub nicio formă. Amenda ajunge până la 40.000 de lei

Ce nu ai voie să depozitezi în curte sub nicio formă. Amenda ajunge până la 40.000 de lei

Multe curți din România arată ca o groapă de gunoi. Proprietarii preferă să depoziteze lucruri nefolositoare și resturi de tot felul în propria curte, aducându-i, în unele situații, pe vecini în pragul disperării. Deși nu multă lută lume știe, dar a fost adoptată o lege care permite reprezentanților primăriilor să intre cu forța în curțile celor care au gunoaie prea multe. Iar sancțiunile nu sunt deloc blânde.

Ce nu ai voie să depozitezi în curte sub nicio formă

Primăriile pot intra cu forța pe terenurile și în curțile în care se adună mormane de gunoaie. După ce fac curățenie, vor trimite facturile proprietarilor, conform unui act normativ intrat în vigoare în noiembrie 2020. Este vorba despre Legea nr. 273/2020, care prevede că persoanele fizice și juridice ”au obligația” să asigure îngrijirea clădirilor și a terenurilor aflate în proprietatea sau folosința lor, inclusiv a curților.

Proprietarii ale căror curți sau terenuri sunt pline de gunoiae primesc o notificare prin care li se aduce la cunoștință că trebuie să facă curățenie în maximum 30 de zile. Dacă după înștiințare, situația rămâne neschibată, primarul poate aproba ca angajații primăriei să intre în curtea respectivilor proprietari pentru a face curățenie. Cheltuielile cu acțiunea de strângere a gunoiului vor fi suportate de proprietar.

În cazul în care proprietarul nu permite angajaților primăriei să intre în curtea sa, primarul poate obține de la judecător o ordonanță președințială, cu citarea părților. Administrațiile locale pot intra pe terenurile private pentru a face curățenie, a deszăpezi sau pentru a tăia pomii.

Citește și: „Pomi pe care să nu-i plantezi sub nicio formă în curte. Vei avea numai necazuri

Ce amendă riscă să primească cei care nu respectă legea

Până la momentul adoptării legii, autoritățile locale nu puteau face mare lucru, chiar dacă primeau nenumărate sesizări de la oameni cu privire la depozitarea deșeurilor pe terenurile private. Acum însă, lucrurile s-au schimbat, iar cei care nu respectă legea se pot trezi cu amenzi usturătoare.

Persoanele fizice care sunt prinse cu mormane de gunoi în propria curte vor fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Iar în cazul firmelor, cuatumul amenzii este de 20.000-40.000 de lei.

Garda de Mediu este cu ochii și pe șoferii care aruncă gunoaie de la volan sau opresc pentru a a-și depozita resturile în locuri nepermise, caz în care riscă să le fie confiscată mașina.

Citește și: „Ce să plantezi lângă trandafiri. Secretul pe care trebuie să-l știi, așa vei avea o grădină ideală

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
1 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *