Ce nu este bine să faci când ții post. Lista completă cu lucrurile interzise

Ce nu este bine să faci când ții post, pe lângă restricțiile privind alimentele pe care le consumi în această perioadă. Rugăciunea este importantă. Lista completă cu lucrurile interzise.
Ce nu este bine să faci când ții post. Lista completă cu lucrurile interzise

Ce nu este bine să faci când ții post, pe lângă restricțiile privind alimentele pe care le consumi în această perioadă. Fie că este vorba despre postul Crăciunului sau cel al Paștelui, credincioșii trebuie să țină cont de câteva aspecte extrem de importante. În această perioadă se ține postul Paștelui, care a început pe 7 martie și se încheie pe 24 aprilie. Iată lista completă cu lucrurile interzise.

Ce nu este bine să faci când ții post, de Paște sau de Crăciun

Postul Paștelui, de exemplu, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai dure, după părerea multora. Asta pentru că cei care țin postul sunt nevoiți să renunțe la anumite alimente. Evident, că în această perioadă nu este vorba doar despre mâncare, ci și despre rugăciune și mulțumire sufletească. Ce nu este bine să faci când ții post.

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au renunțat la post, indiferent de vârstă. Postul înseamnă renunțarea la produse din carne, lapte și ouă, dar este vorba și despre o perioadă de rugăciune.

Există, de asemenea, oameni care cred că postul nu este ceva important sau invocă scuza că au probleme de sănătate. Însă este alegerea fiecăruia dacă ține sau nu post.

Ce nu este bine să faci când ții post. Nu o lua ca pe o provocare

Postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente. Această perioadă de 40 de zile este ceva mai mult, ceea ce nu mulți credincioși înțeleg. Postul trebuie înțeles ca ceva ce te ajută să fii mai bun, să te gândești înainte de a vorbi. Nu trebuie să jignești și trebuie să fii mai bun cu cei din jurul tău. Potrivit Bibliei Mântuitorul a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustie, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. Când a fost ispitit de Satana, Fiul lui Dumnezeu a spus: „Omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu“ – Matei 4:3.

Ce nu este bine să faci când ții post

„Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – scrie Sf. Simeon al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului“, notează doxologia.ro.

”Adevăratul post nu stă numai în istovirea trupului, ci și în a da celui flămând bucata pe care ai vrea tu să o mănânci. (Sfântul Serafim de Sarov, Rânduieli de viață creștină”, Editura Sophia, Cartea Ortodoxă, Bucureşti, 2007, p. 26).

Ce nu trebuie să faci când ții post

  • Roagă-te în această perioadă – Nu există post fără rugăciune. Potrivit preoților, faptul că nu mai mănâncă unele produse în această perioadă nu înseamnă nimic. Rugăciunea este necesară când ții post.
  • Nu te lăuda că postești – „să nu știe stânga ta ce face dreapta ta“ (Matei 6:3). Evanghelia după Matei scrie: „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţișare posomorâtă, ca făţarnicii, care își sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc“.
  • Evită să vorbești urât cu cei din jur – În această perioadă, nu trebuie să înjurăm, să bârfim sau să vorbim urât. Se spune că Dumnezeu nu primește postul astfel.

Ce nu trebuie să faci când ții post. Roagă-te în această perioadă!

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe.  Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm.

Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte.

Să petrecem cu plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Serghei Mizil nu a avut nevoie de scenariu pentru filmul ”Visul”
9.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *