Ce nu este bine să faci de Florii. Cele mai cunoscute superstiții din popor

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului,
Ce nu este bine să faci de Florii. Cele mai cunoscute superstiții din popor

Anul acesta, Duminica Floriilor este sărbătorită pe 9 aprilie, în ultima duminică de dinaintea Paștelui, când se sărbătorește pe 16 aprilie. Duminica Floriilor este cunoscută și ca ziua Intrării Domnului în Ierusalim. Este cea mai importantă sărbătoare din timpul Postului Mare. Pentru cei care nu știu, iată ce nu este bine să faci de Florii.

După sărbătoarea Floriilor urmează Săptămâna Patimilor

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.

Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”. În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Citește și: Când sunt Floriile în 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

După sărbătoarea Floriilor, creștinii întră în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, care este considerată una a tristeții.

Ce nu este bine să faci de Florii
Ce nu este bine să faci de Florii

De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, deniile.

Deniile amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

În ziua de Florii mai mulți români își aniversează ziua numelui. Aproximativ 147.328 de români poartă numele -Viorel, 54.759- Florian, 29.777 -romani poarta numele Florea

Citește și: Tradiția pe care o respectă cu sfințenie catolicii de Florii. Semnificații și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

De asmenea, 25.181 răspund la numele Florentin. În jur de 13.925 – Florinel.

Tradiții și obiceiuri de Florii

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă

Salcia luată acasă se păstrează la loc curat, lângă o icoană. Mulți țin în casă această ramură pentru a fi feriți de boli. Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. „S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească”, precizează Doxologia.ro.

Citește și: Când pică Paștele în 2023. Câte zile libere vom avea

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

De Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.

Ce nu este bine să faci de Florii

Nu se plantează pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8 23 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *