Ce nu este bine să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Credincioșii țin cont de anumite superstiții pe 14 noiembrie.
Ce nu este bine să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Postul Crăciunului începe oficial pe 15 noiembrie şi durează până pe 24 decembrie, inclusiv. Înainte de a intra în post, creștinii prăznuiesc Lasata secului, ziua în care se fac petreceri și se mănâncă alimente de dulce. Iată ce nu este bine să faci de Lăsata Secului. Tradițiile și obiceiurile de care țin cont toți românii!

Ce este interzis să faci de Lăsata Secului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante două posturi de peste an și durează 40 de zile. În această perioadă, credincioșii consumă numai alimente de post și se abțin de la gândurile rele, de la invidie, cuvinte urâte și alte păcate.

Înainte a intra în perioada de post, românii țin Lăsata Secului, care este în fiecare an pe 14 noiembrie. În această zi, creștinii pot consuma preparate de dulce, urmând ca pe 15 noiembrie să mănânce doar alimente de post.  Pentru că Lăsata Secului este o zi importantă în calendarul ortodox, iată ce nu aveți voie să faceți pe 14 noiembrie:

Nu se pune față de masă colorată

În ziua de Lăsata Secului, este bine să puneți pe masă o față de masă albă, la fel și farfuriile și tacâmurile. Conform tradițiilor vechi, albul semnifică puritatea postului. De asemenea, albul înseamnă curățare sufletească și cumpătare.

Nu se împrumută bani și lucruri

Acest obicei este respectat în zonele de munte. Nu este bine să dați obiecte împrumut de Lăsata Secului, pentru că lupii vor da târcoale casei. Mai mult de atât, cei care împrumută bani nu vor avea parte de ei de sărbători.

Nu se consumă carne de porc

Nu este bine să consumați carne de porc de Lăsata Secului. În această zi, este indicat să consumați ciorbă de pește, pentru că este bine să fim sprinteni ca peștii, ără să „alunecăm” în necazuri.

Nu se spală haine

De Lăsata Secului nu se spală rufe. În caz contrar, veți atrage numai necazuri în casă și asupra membrilor familiei.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Obiceiuri pentru a alunga spiritele rele de Lăsata Secului

De Lăsata secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele de dulce, apoi le așază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul Crăciunului. În acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

O altă tradiție spune că femeile nu au voie să facă treburi în casă: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie. Totodată, în familiile cu mulți copii, părinţii postesc pentru a-i proteja pe urmaşii lor de boli şi de accidente neprevăzute.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Ce se mănâncă și ce reguli se respectă în această perioadă. Tradiții și obiceiuri

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *