Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Tradiții și obiceiuri

Care sunt superstițiile de care țin cont creștinii ortodocși pe 29 august
Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Tradiții și obiceiuri

Ziua de 29 august reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Atunci se prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, fiind o zi de post. Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și care sunt principalele superstiții de care se ține cont.

Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit tradiției, în ziua de 29 august nu se consumă vin roșu și nici alimente sau mâncăruri gătite care au aceeași culoare: ardei roșii, pepene roșu, sos de tomate, iar carne roșie nici atât deoarece este o zi de post.

“Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece în credință acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susțin teologii.

Tradiții și superstiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • Nu se mănâncă varză și nici fructe rotunde care pot semăna cu un cap: nuci, mere, prune, usturoi.
  • Nu se taie pepeni verzi. Se spune că va fi rău de friguri.
  • Nu se dă cu mătura. Se spune că zgomotul produs de aceasta îi deranjează pe cei morți.
  • În ziua de 29 august nu se folosește cuțitul în respect față de momentul religios la care se face referire în această zi.
  • In ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune că începe și frigul toamnei, așa cum fiecare om este cuprins de frisoane când afla modul în care a fost ucis Sfântul Ioan.
  • Se spune că nu e bine să aibă loc petreceri pe data de 29 august deoarece este o sărbătoare de meditație și de îndreptare a greșelilor.
  • În această zi se dau de pomană bucate pentru pomenirea celor adormiți.

Semnificația numelui Ioan. De unde provine

Potrivit religiei Ioan este nume iudaic “Iohanan”, o prescurtare de la Iehohanan și înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”.

“Este unul dintre cei mai importanți sfinți în cultul creștin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte și al smereniei, deoarece sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa”, explică preotul Eugen Ramon Ilie.

Sfântul Ioan Botezătorul a mai fost denumit “înger omenesc” datorită sfințeniei vieții sale și lupta aprigă pentru dreptate. Potrivit religiei, Sfântul Ioan este cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament.

“Chiar Mântuitorul Hristos recunoaște că nu s-a mai născut un om mai sfânt din femeie decât Ioan Botezătorul”, mai spune părintele Eugen Ramon Ilie, potrivit adevarul.ro.

9.2 667 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.