Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Schimbarea la Față 2022. Principalele tradiții și superstiții

Ce înseamnă Schimbarea la Față și care sunt obiceiurile pentru această zi.
Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Schimbarea la Față 2022. Principalele tradiții și superstiții

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Schimbarea la Față 2022. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu multiple semnificații. Se sărbătorește la data de 6 august și este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe.

Ce semnifică Schimbarea la Față

Credincioșii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Probejenia sau Obrejenia. Schimbarea la față evocă un moment simbolic de pe Muntele Tabor, în care apostolii s-au convins de faptul că Iisus nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci chiar Fiul Său.

Pe lângă această poveste, există și o cuoscută icoană a Schimbării la Față a Domnului. În cadrul icoanei este reprezentată vizual scena Schimbării la Față în care Iisus se află în mijloc, purtând un veșmânt alb. La picioarele Lui, stau ucenicii Petru, Iacob și Ioan, dar și cei doi proroci ai Vechiului Testament, Ilie și Moise. Se spune că Mântuitorul a vorbit cu cei doi despre suferința și moartea pe care avea s-o întâlnească la Ierusalim.

Sărbătoarea este marcată în calendarul ortodox cu o cruce roșie, dar și cu dezlegare la pește, deoarece pică în Postul Adormirii Maicii Domnului. Ziua de 6 august este prima și singura zi cu dezlegare la peşte din acest post.

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Schimbarea la Față 2022

Pe data de 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, se face dezlegare la pește, vin și untdelemn. În această zi, agricultorii obișnuiesc să aducă la biserică fructe, faguri de miere și alte roade ale pământului, pentru a fi binecuvântate. Apoi toate bucatele sunt oferite de pomană.

Până în ziua aceasta, agricultorii trebuie să fi terminat muncile câmpului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

Conform tradiției, se spune că de Schimbarea la Faţă nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva. Altfel, așa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Faţă. De asemenea, după Schimbarea la Față se interzic scăldatul şi culcatul afară.

Principalele tradiții și superstiții

Semnificaţia importantă a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului. Astfel, se spune că oamenii au posibilitatea de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

Mii de credincioși merg în fiecare an de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor. Este singurul munte izolat din Israel și se află în regiunea Galileea de Jos, la aproximativ nouă kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeşte și Muntele Schimbării la Faţă a lui Hristos.

Iată și alte tradiții și superstiții cunoscute de sărbătoarea Schimbării la Față

  • Persoanele care se roagă să scape de probleme și suferințe, vor fi cu siguranță iertați și ajutați. De asemenea, femeile gravide care postesc și se roagă în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară și de un copil sănătos.
  • Este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.
  • În această zi se pomenesc sufletele celor trecuți în neființă. De aceea se oferă și daruri de pomană.
  • Această sărbătoare marchează începutul toamnei. Dacă vremea este însorită, înseamnă că o să urmeze o toamnă îmbelşugată. Însă, dacă va ploua, urmează o toamnă mohorâtă.
  • În această zi se culeg plantele de leac.
  • De sărbătoarea Schimbării la Față nu se muncește. Despre cei care nu cinstesc această zi, se spune că vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care încep să se veştejească.
  • Cei care spală haine în această zi vor fi năpădiți de păduchi şi ploşniţe.
  • Persoanele care se roagă în această zi, vor avea noroc.

Citește și zile de post în 2022. Lista completă cu alimentele interzise și ce nu este bine să faci

9.4 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.