Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie

Tradiții legate de această zi de sărbătoare

Scris de: Daoud Andra

02 Oct. 2023

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie

Luni, 2 octombrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniță Iustina. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și superstiții, de care oamenii țin cont cu sfințenie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, potrivit tradiției.

Cine a fost Sfântul Ciprian

Chiar dacă nu se numără printre cei mai cunoscuți sfinți din calendar, Sfântul Mucenic Ciprian are o poveste cel puțin interesantă. Acesta a trăit în Siria Antică, la mijlocul secolului al III-lea. Înainte de a se converti la creștinism, a fost unul dintre cei mai cunoscuți vrăjitori. Printr-o minune, Ciprian l-a descoperit pe Hristos și a renunțat la obiceiurile păcătoase.

A fost mai întâi diacon, apoi preot, iar în cele din urmă a devenit Episcop în cetatea Antiohiei. Pe vremea când era vrăjitor, un tânăr pe nume Aglaid i-a cerut ajutorul pentru a o cuceri pe o creștină pe nume Iustina. În ciuda eforturilor lui Ciprian, Iustina nu l-a ales pe Aglaid și a înlăturat influența malefică.

Citește și: Calendar ortodox octombrie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună

Când Ciprian a văzut că este mai puternică credința în Dumnezeu decât vraja, a decis să renunțe la această practică și s-a convertit la creștinism. Ciprian a murit ca martir creștin pe 2 octombrie, anul 304, împreună cu Iustina. Aceasta a rămas ziua dedicată lor, în calendarul ortodox.

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, sărbători pe 2 octombrie
Sfântul Ciprian și Sfânta Iustina

Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian

De această zi se leagă o serie de superstiții care au legătură cu vrăjile și cu blestemele. Se spune că dacă găsești în casă un obiect care nu îți aparține, în niciun caz nu trebuie să îl folosești sau să îl păstrezi. Arde-l cât mai repede și aprinde tămâie în casă, pentru că acel obiect ar putea fi un semn că cineva încearcă să îți facă vrăji.

Creștinii stropesc hainele și obiectele din casă cu apă sfințită, pentru a fi feriți de duhurile rele și de blesteme. De asemenea, se spune că este bine să te rogi la Sfântul Ciprian, pentru a fi protejat de blesteme și farmece, dar și de boli grave.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Moaștele Sfântului Cirprian se află la Biserica Zlătari, din București. Sute de credincioși merg la această biserică pe 2 octombrie, pentru a se ruga. Pentru ca rugăciunile să fie ascultate, este bine să fie ținut post negru cu 3 zile înainte de această sărbătoare.

Rugăciune către Sfântul Ciprian

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție! Tu, Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești.

Și dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l, cu toți ai casei lui, de toate uneltirile diavolești. Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău, cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșelile, știute și neștiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci. Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
9.1 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *