Ce program au magazinele de Sfânta Maria 2022. Orarul hipermarketurilor Cora, Kaufland, Carrefour, Lidl, Penny și Profi pe 15 august

Ce trebuie să știe persoanele care vor să meargă la cumpărături luni, pe 15 august
Ce program au magazinele de Sfânta Maria 2022. Orarul hipermarketurilor Cora, Kaufland, Carrefour, Lidl, Penny și Profi pe 15 august

Ziua de 15 august reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Peste trei milioane de români își serbează atunci ziua de nume. Este o zi liberă legal, astfel că oamenii au parte anul acesta de un weekend prelungit. Ce program au magazinele de Sfânta Maria 2022?

Ce program au magazinele de Sfânta Maria 2022, pe 15 august

Anul acesta Sfânta Maria este într-o zi de luni, astfel că va fi un weekend prelungit. Pentru cei care își doresc să meargă la cumpărături luni, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului trebuie să știe că programul supermarketurilor va fi unul normal. Există doar posibilitatea ca acestea să se închidă mai devreme decât într-o zi obișnuită.

Ce beneficii au românii în ziua de Sfânta Maria

Având în vedere faptul că Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din an, românii au parte de o zi liberă. Potrivit Codului Muncii angajatorii au obligația să ofere salariaților zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă pot primi amenzi de până la 10 000 de lei.

Există însă și anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă. Din acest motiv sunt angajați care muncesc și în zilele libere de la stat. În această situație, angajatului i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. De asemenea, dacă din motive justificate nu se acordă timp liber, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Zile libere în 2022. Sărbătorile legale

În total, potrivit calendarului, angajații din România au în total 15 zile libere de la stat. Se poate întâmpla însă ca unele dintre ele să fie în weekend, când poate deja unii angajați sunt liberi.

– 1 și 2 ianuarie 2022 (Anul Nou)
– 24 ianuarie 2022 (Ziua Unirii)
– 22 aprilie 2022 (Vinerea Mare)
– 24 și 25 aprilie 2022 (Paștele)
– 1 mai 2022 (Ziua Muncii)
– 1 iunie 2022 (Ziua Copilului)
– 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile)
– 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului)
– 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei)
– 1 decembrie 2022 (Ziua Națională)
– 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul)

Românii au cele mai puține zile libere de la stat din UE

Unele țări din Vest au chiar mai mult decât dublu. Spre exemplu, angajații din Spania au 37 de zile libere de la stat pe an. În Elveția, Marea Britanie, Olanda, Portugalia sau Germania, angajații beneficiază de 28 de zile libere pe an.

În primăvara acestui an, mai mulți parlamentari PSD și PNL au propus, printr-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă și duminică, angajații să primească liber în zilele următoare de după weekend.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariații nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menționează, în expunerea de motive a proiectului, inițiatorii, printre care liderii deputaților PNL și PSD, Gabriel Andronache și Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

„În concluzie, anul acesta salariații români vor avea 2 zile libere legale în plus față de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, au precizat inițiatorii.

Momentan nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens.

2.7 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.