Ce protecție trebuie să aibă ochelarii de soare, de fapt. Detalii esențiale pentru a face alegerea corectă

Totul despre ochelarii de soare potriviți împotriva radiațiilor.
Ce protecție trebuie să aibă ochelarii de soare, de fapt. Detalii esențiale pentru a face alegerea corectă

Ce protecție trebuie să aibă ochelarii de soare, pentru a apăra ochii de razele UV. Mai mult decât un accesoriu la modă, ochelarii de soare sunt esențiali pentru a proteja ochii.

Fără aceștia razele ultraviolete pot deteriora cristalinul și corneea ochiului, ceea ce poate duce la cataractă sau cancer de piele pe țesutul fragil din jurul ochiului. Ochelarii de soare nu sunt un accesoriu opțional de vară, sunt esențiali pentru sănătatea ochilor. Expunerea pe termen lung la soare, fără o protecție adecvată, poate crește riscul de apariție a bolilor oculare. Iată așadar câteva detalii esențiale pentru a face alegerea corectă.

Ce protecție trebuie să aibă ochelarii de soare

Caută ochelari cu protecție UV

Ochelarii de soare ar trebui să aibă o protecție de 100% împotriva razelor UVB și UVA. Deși se știe că razele UVB sunt mai dăunătoare pentru piele și ochi, medicii sugerează să se evite ambele tipuri de raze. De asemenea, lentilele ar trebui să blocheze lungimile de undă UV de până la 400 de nanometri.

Ce protecție trebuie să aibă ochelarii de soare
Ochelari de soare

Orice ochelari de soare cu protecție UV cu zgârieturi trebuie înlocuiți sau reparați. Deteriorarea stratului de protecție poate lăsa razele UV să treacă. Protecția UV este importantă în special pentru copii și adolescenți. Medicii specialiști avertizează că ochii persoanelor sub 18 ani absorb mai multe raze UV ​​decât adulții. Optzeci la sută din expunerea la razele UV pe parcursul vieții are loc înainte de vârsta de 18 ani.

Cu cât mai mari, cu atât mai bine

Ramele mai mari acoperă o zonă mai mare a feței, oferind astfel mai multă protecție pielii și ochilor. Ochelarii de soare cu lentile laterale pot fi benefici pentru blocarea razelor care vin din lateral. Cu cât ochelarii de soare sunt mai mari, cu atât mai puține daune poate cauza soarele. Ia în considerare ochelarii de soare supradimensionați, care pot oferi o protecție mai bună împotriva razelor UV.

Alege lentile polarizate

Polarizarea reduce strălucirea de pe suprafețele reflectorizante precum apa sau pavajul. Acest lucru nu oferă mai multă protecție împotriva soarelui, dar poate ușura, de exemplu, conducerea când soarele este puternic.

Deoarece stratul de protecție UV este transparent, lentilele mai întunecate nu sunt neapărat mai benefice decât lentilele mai deschise. Totuși, nuanța ochelarilor poate fi mai potrivită dacă nu este foarte deschisă. Ochelarii cu nuanțe de gri reduc luminozitatea generală fără distorsiuni ale culorii. Totodată, lentilele de culoare chihlimbarului sunt de mare ajutor în condiții de lumină mai scăzută și pot îmbunătăți percepția adâncimii.

Copiii au nevoie și ei de ochelari de soare

Medicii oftalmologi spun că și copiii mai mari de 6 luni ar trebui să poarte ochelari de soare. Cercetările reamintesc faptul că daunele cauzate de radiațiile UVA și UVB se cumulează pe parcursul vieții unei persoane. De aceea, este o idee bună pentru copii să știe de mici cât de important este să poarte ochelari de soare.

Supraexpunerea la razele soarelui poate cauza formarea mai multor boli oculare. Acestea includ cataracta și degenerescența maculară de-a lungul vieții unei persoane.

Citește și ochelari de soare la modă în 2022. Modele în tendințe, pe care trebuie să le ai vara aceasta

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *