Toamna, gospodinele se pregătesc să bage varza murată la butoi, pentru a prepara în sezonul rece delicioasele sarmale. Luna octombrie este prielnică pentru ca acestea să pună murăturile. Dacă vremea este prea caldă, legumele murate vor fermenta prea repede și riscă să se strice.
Varza murată este preferata tuturor, iar gospodinele se apucă toamna să o pregătească, pentru sezonul rece. Varza murată este utilă pe timpul iernii, mai ales la prepararea sarmalelor. Totuși, pentru ca varza murată să fie una de calitate, trebuie să țineți cont de anumite trucuri secrete. Iată ce pun gospodinele din Moldova în butoiul cu varză murată la final!
Varza murată se pune întotdeauna într-un butoi de plastic, pentru că sunt mai ușor de manevrat și de curățat. Puteți folosi și borcane mari din sticlă sau butoaie din lemn, însă sunt mai greu de manevrat.
Indiferent de ce alegeți, butoiul trebuie opărit cu apă clocotită și bine igienizat înainte de a pune varza murată în el.
Pentru ca varza să reziste bine iarna, cea mai bună varză este cea cu foi subțiri. Cu cât sunt mai fine frunzele, cu atât se înmoaie mai ușor varza în saramură. De asemenea, trebuie să alegeți varza otundă, ușor turtită și cu frunze subțiri, cu cotoarele nu foarte groase. În plus, căpățânile de varză trebuie să fie netede, proaspete și fără urme de lovituri.
Citește și: Când se pune conservantul în butoiul cu varză murată. Așa nu va face floare, se menține crocantă toată iarna
Pentru ca varza murată să iasă gustoasă, concentrația de sare este foarte importantă. Gospodinele din Moldova pun varza la murat cu o saramură din 25 g de sare la 1 litru de apă. Trebuie folosită doar sare de mină fără iod, are are un rol mai bun de conservare decât sarea de mare.
De regulă, se prepară o cantitate de 10 litri de saramură cu 250 g de sare, care se mai completează dacă aveți varză mai multă. După ce varza s-a pus în butoi și s-a acoperit cu apă, se introduce un furtun prin care se suflă aer și se pritocește sau se vântură varza. Peste varză se adaugă și scândurele din lemn curat și un bolovan greu care să țină verzele presate în saramură.
La finalul procesului, se pune capacul la butoi și se depozitează butoiul într-o cămară rece.
În regiunea Moldovei, gospodinele obișnuiesc să adauge câteva boabe de porumb în butoiul cu varză pentru a grăbi fermentarea. Mai mult de atât, printre verze se mai pun și crenguțe de mărar uscat, crenguțe de cimbru uscat, boabe de chimen și ardei iuți întregi, dacă vreți ca saramura să fie picantă. În alte regiuni, femeile mai folosesc crenguțe de vișin bine spălate, felii de gutui sau felii de hrean, pentru ca varza murată să aibă o aromă deosebită.
Citește și: Cât timp se ține varza la murat, de fapt. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină