Ce rol au celulele stem în tratarea afecțiunilor pulmonare la copiii născuți prematur. Un nou studiu arată clar

Ce rezultate au avut testele efectuate pe bebeluși
Ce rol au celulele stem în tratarea afecțiunilor pulmonare la copiii născuți prematur. Un nou studiu arată clar

De obicei, nașterea prematură are loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină și reprezintă un risc major pentru sănătatea bebelușilor. Cei mai mulți nou-născuți vin pe lume cu afecțiuni pulmonare. Cele mai recente studii au arătat faptul că celule stem sunt de mare ajutor în tratarea acestor afecțiuni.

Ce rol au celulele stem în tratarea afecțiunilor pulmonare la copiii născuți prematur

Din nefericire, afecțiunile pulmonare sunt printre cele mai importante preocupări față de copiii născuți înainte de termen. Plămânii lor subdezvoltați sunt slab pregătiți pentru a face față în lumea exterioară. Cu toate acestea, noile studii au arătat că aceste afecțiuni ale bebelușinilor născuți prematur se pot trata cu o terapie pe bază de celule stem.

Pe 25 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Plămânilor, Dr. Bernard Thébaud și-a prezentat noua tehnică de prevenire a dezvoltării displaziei bronhopulmonare (BPD), o boală pulmonară cronică la bebelușii născuți prematur. Această tehnică se bazează doar pe celule stem. Până în prezent, 8 bebeluși au fost vindecați de Dr. Thébaud și echipa sa.

Ce reprezintă displazia bronhopulmonară

Displazia Bronhopulmonară (BPD) este o boală pulmonară cronică care apare destul de des la copiii născuți prematur. Atunci când bebelușii se nasc înainte de 28 de săptămâni de sarcină sau cu 12 săptămâni înainte de data nașterii, plămânii lor continuă să crească, dar nu sunt complet dezvoltați pentru a funcționa normal. De obicei, aceștia primesc oxigen mecanic. Deși această intervenție îi menține în viață, ea provoacă și un anumit grad de rănire.

Studiile au arătat că celulele stem ajută în tratamentul displaziei bronhopulmonare

„Celule stem au numeroase proprietăți regenerative, iar acestea pot fi izolate din cordonul ombilical, chiar la naștere, și din el putem extrage o mulțime de celule stem mezenchimale. Acestea sunt celule multipotente, având abilitatea de a se reînnoi prin formarea de diverse tipuri de țesut și ajută inclusiv la reducerea inflamației”, explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Așadar, prin injectarea acestor celule în modele care imită BPD se pot proteja plămânii și se reușește atenuarea inflamației. În plus, aceste celule stem pot susține și creșterea plămânilor.

Cum ajută celulele stem

„Spre deosebire de o terapie farmacologică, cum ar fi un antibiotic, de exemplu, sau un medicament pentru hipertensiune arterială, celulele stem sunt organisme vii. Ele sunt ca elementele de bază ale corpului nostru. Și, spre deosebire de medicamentele farmacologice, aceste celule minuscule trimit semnale și interacționează cu alte celule din organism, având proprietăți suplimentare pe care medicamentele farmacologice nu le au.

Ele se pot adapta și pot repara mai bine organele, de exemplu, și deci aceasta este o paradigmă complet nouă în terapia medicală. A durat mult pentru a înțelege ce pot face aceste celule și încă lucrăm la asta, desigur, dar terapia celulară este unică. Medicina regenerativă are într-adevăr potențialul de a revoluționa medicina în următorii 20 de ani.“, afirmă Dr. Bernard Thébaud.

Momentan, studiul se află în faza preliminară, de siguranță și fezabilitate, dar există semnale importante din acest studiu de fază 1 care sugerează nu numai că celulele sunt sigure, ci și că pot îmbunătăți rezultatele. Cel mai concret caz este al unui bebeluș care s-a născut la 23 de săptămâni și ar fi trebuit să stea la terapie intensivă până la 44 de săptămâni. Datorită celulelor stem, acest copil a fost externat la 37 de săptămâni, fără necesitatea de oxigen suplimentar.

Citește și: Când se face prima baie la nou-născut. Ce temperatură trebuie să aibă apa, de fapt

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *