A început sezonul murăturilor, iar gospodinele din întreaga lume se apucă să pregătească borcanele cu castraveți. De departe, cei mai gustoși sunt cei făcuți în stil bulgăresc, având în rețetă și un ingredient ascuns, iar secretul pentru cei mai buni castraveți murați pentru iarnă o vei regăsi în rândurile de mai jos!
Luna august este, pentru multe dintre gospodinele noastre, perioada în care dau startul pregătirilor de iarnă. Fie că vorbim de gem, dulceață, compot, zacuscă, bulion de roșii sau murături, toate se pregătesc de acum pentru a fi așezate frumos în cămară, numai bune de consumat în sezonul rece. Printre preferatele românilor sunt murăturile, iar la loc de cinste sunt castraveții.
Fiecare gospodină are rețeta ei pentru castraveți, dar dacă tu vrei să adaugi ceva în plus față de ce știai deja și să îți impresionezi persoanele dragi cu murăturile tale cu gust inedit, inspiră-te de la vecinii de la sud de Dunăre. Acestea au un ingredient secret pe care îl pun în castraveții murați în oțet.
Pentru castraveți în oțet, numai buni de mâncat la iarnă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingredientul inedit care le va conferi castraveților murați în oțet un gust deosebit este hreanul. Acesta se curăță bine, se taie în lungime și apoi în sferturi și se adaugă în borcane, alături de castraveți și celelalte ingrediente. În fiecare recipient se va adăuga câte 3 sau 4 bucățele de hrean, două flori de mărar uscat, o felie de ceapă și câteva boabe de muștar și piper.
Nu există doar castraveți pentru iarnă, chiar dacă aceștia se pun la murat mai ales pentru sezonul rece. Dacă ți-e poftă de murături și vara, poți face castraveți murați la soare, care sunt foarte ușor de pregătit. Ai nevoie de castraveți, apă, sare, usturoi și crenguțe uscate de cimbru și mărar. După ce ai preparat saramura și ai turnat-o în borcane, castraveții se lasă la soare, 2-3 zile, timp în care vor fermenta. Îți vei da seama de acest lucru atunci când culoarea castraveților se va schimba din verse în gălbui.