Ce să faci neapărat cu orhideea arsă de soare. Trucul grădinarilor de top care o salvează

Așa recuperezi orhideea arsă de soare

Scris de: Oana Matei

01 Nov. 2023

Ce să faci neapărat cu orhideea arsă de soare. Trucul grădinarilor de top care o salvează

Orhideele sunt plante deosebit de frumoase și delicate, care necesită o îngrijire atentă pentru a se dezvolta într-un mod sănătos. Însă, expunerea lor prelungită la soarele puternic poate avea consecințe negative asupra frunzelor și a rădăcinilor, ducând la deteriorarea lor. Pentru a păstra frumusețea orhideelor tale și a le readuce la viață după ce au fost arse de soare, urmărește sfaturile grădinarilor experimentați.

Cum salvezi orhideea care a stat prea mult la soare

În habitatul lor natural, orhideele, de obicei, se dezvoltă pe ramurile și tulpinile copacilor, ceea ce înseamnă că ele se află mereu sub frunzișului copacilor. Chiar dacă au nevoie de lumină solară, trebuie să o primească întotdeauna indirect. Când sunt plasate în aer liber, ele ar trebui să fie în zone care oferă umbră în timpul celor mai însorite ore ale zilei, iar în interior, se recomandă să le așezați în apropierea ferestrei.

Dacă ați uitat orhideea prea mult la soare după ce ați udat-o, există riscul ca planta să sufere arsuri. Vă puteți da seama, că acest lucru s-a întâmplat, atunci când observați pete galbene și zone uscate pe frunzele sale. De asemenea, ciupercile pot începe să invadeze plantele care au suferit arsuri, hrănindu-se cu țesutul deteriorat al plantei.

Cum să îngrijești corect orhideea

Când o frunză de orhidee este arsă, țesutul respectiv începe să moară și nu își poate îndeplini corect procesul de fotosinteză, ceea ce va afecta în cele din urmă capacitatea plantei de a înflori. În cel mai grav caz, ciupercile pot invada frunza, punând planta în pericol.
În această situație, este important să acționați în mod corespunzător, pentru a salva orhideea arsă de soare și a preveni deteriorarea ulterioară. Iată cum puteți recupera planta în patru pași:

  • Cu o foarfecă dezinfectată tăiați frunza deteriorată la distanță de 2 centimetri de arsură
  • Cu un șervețel curat, aplicați puțin ulei de măsline pe locul unde ați tăiat frunza, pentru a sigila și a preveni infecția.
  • Frunzele uscate se îndepărtează, deoarece acestea pot dezvolta ciuperci care vor afecta frunzele sănătoase ale orhideei.
  • În final, puteți folosi un sigiliu organic, precum coji de banane, cu care veți curăța frunzele orhideei, ajutându-le să elimine sporii fungici. Acest lucru este foarte important, deoarece plantele dacă au frunzele prăfuite nu pot beneficia de fotosinteză, deoarece nu primesc lumina soarelui în mod corespunzător.

Vezi și În ce perioadă din an înfloresc orhideele. Ce să faci pentru a provoca o nouă înflorire, trucul funcționează de fiecare dată

Soluții de rehidratare

Pe lângă pașii anteriori, puteți utiliza soluții de rehidratare. Aceste soluții conțin substanțe nutritive și ingrediente benefice care stimulează regenerarea și redarea plantei la starea inițială. Soluțiile de rehidratare se pot cumpăra de la magazinele specializate.

Pentru a preveni arderea ulterioară a orhideei, este esențial să-i oferiți o protecție adecvată împotriva razelor solare directe. Așezați planta într-un loc unde primește lumină indirectă și folosiți o perdea subțire sau un strat de voal pentru a atenua intensitatea luminii.

Vezi și Care este cel mai bun pământ pentru orhidee. Așa nu mai putrezește și va fi plină de flori

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
10 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *