Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022 sub nicio formă. Ce se întâmplă dacă tună și fulgeră pe 29 iunie

Sărbătoarea de Sfinții Petru și Pavel este foarte importantă pentru creștinii ortodocși
Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022 sub nicio formă. Ce se întâmplă dacă tună și fulgeră pe 29 iunie

Ziua de 29 iunie este foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Atunci îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar în această zi țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Află ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022 sub nicio formă.

Sfinții Petru și Pavel, sărbătoare importantă pe 29 iunie 2022

Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună deoarece au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creștine, declanșată de împăratul roman, Nero. Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici și vorbea mai tot timpul în numele Apostolilor, rugându-l pe Învățător să le explice tainele credinței. Ziua de 29 iunie, când se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel, marchează miezul verii agrare, dar și perioada secerișului.

Se spune că dacă în ziua de Sfântul Petru tună și fulgeră, în anula respectiv nu se vor face nuci și alune, deoarece vor fi mâncate de viermi și vor cădea.

Sfântul Petru și Pavel, protectorii spirituali ai închisorilor

Potrivit religiei, datorită faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ei au devenit ocrotitorii spirituali ai închisorilor. Ei îi apără pe cei lipsiți de libertate și cum cei din închisoare sunt cei care au greșit față de Dumnezeu, așa cum și ei au greșit: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022.  Tradiții și obiceiuri

Pe 29 iunie este bine să ții cont de câteva tradiții și obiceiur. Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022, ca să îți meargă bine.

  • Se spune că începând de pe data de 29 iunie cucul și privighetorile nu mai cântă. În ziua de Sfinții Petru și Pavel se pocnește din bici, iar scânteile care apar se transformă în licurici, meniți să-i călăuzească pe călătorii rătăciți pe drumuri de munte, în pădure.
  • În ziua de Sfinții Petru și Pavel, pentru sporul casei și pentru sănătate, se respectă tradiția Moșilor, iar la biserică se duc pentru sfințire colaci, mere dulci, mere acrișoare, lumânări, iar după slujbă sunt oferite oamenilor săraci.
  • Persoanele cu pistrui trebuie să se spele cu apă pe față, de Sfântul Petru și Pavel, la miezul nopții, atunci când cocoșul cântă. Tradiția spune că dacă vor face asta pistruii nu se vor mai înmulți.
  • Sărbătoarea lupilor, în ziua de Sfinții Petru și Pavel: în această zi nu se pun capcane, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă. Se spune că aceste animale sălbatice vor fi astfel îmblânzite și nu vor mai fura animalele din gospodăriile oamenilor.
  • În ziua de Sfinții Petru și Pavel mamele pregătesc talismane pentru fiicele lor. Acestea sunt compuse din o punguță roșie, în care se pune un cățel de usturoi cu frunze de pelin. Acest talisman trebuie purtat timp de trei zile, iar astfel fete sunt apărate de farmece și iele, care ar putea să le fure norocul.
  • Femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului pentru a nu-i supăra pe cei care au trecut la viața veșnică din familia lor. Vârstnicele familiei au dezlegare la mere abia după sărbătoarea de Sfântul Ilie, de pe 20 iulie.
  • În ziua de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze, însă este interzis să toarcă deoarece se spune că „întorc colacii de la morți”.
  • Pentru a fi feriți de rele, în ziua de Sfântul Petru și Pavel, oamenii poartă în buzunare pelin și usturoi.
  • Până pe 29 iunie, în ziua de Sfântul Petru și Pavel, nu este bine ca oamenii să scuture merii deoarece se spune că va cădea grindină peste culturi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.5 43 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *