Ce să nu faci niciodată când frămânți aluatul pentru cozonac. Nu va mai crește

Greșelile care fac ca aluatul de cozonac să nu se dospească

Scris de: Daoud Andra

12 Dec. 2022

Ce să nu faci niciodată când frămânți aluatul pentru cozonac. Nu va mai crește

Crăciunul este asociat cu mirosul de cozonac proaspăt făcut în casă. Acest desert tradițional se regăsește de fiecare dată de Sărbători pe mesele românilor. Un cozonac reușit are câteva secrete pe care dacă le știi și le aplici, nu ai cum să dai greș. Aluatul pentru cozonac este cel mai important, iar felul în care îl pregătești influențează rezultatul.

Greșeala care poate face ca aluatul pentru cozonac să nu crească

Deși nu este un desert complicat, cozonacul are nevoie de atenție la detalii și multă răbdare pentru a ieși ca la carte. Un cozonac crescut, pufos și bine copt trebuie să fie frământat suficient și dospit suficient. În plus, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar în bucătărie să fie suficient de cald pentru ca aluatul să se dospească.

Chiar dacă ai respectat rețeta, se poate întâmpla ca aluatul pentru cozonac să nu crească. Acest lucru poate avea legătură cu ingredientele folosite, iar una dintre greșelile pe care le fac unele gospodine este să adauge prea mult ulei sau unt în compoziție. În plus, dacă untul nu este din cel mai gras (cu peste 80% procent de grăsime), poate face ca aluatul să nu mai crească.

Și zahărul adăugat în exces împiedică dospirea aluatului, făcându-l dens și greoi. Așadar, atunci când frămânți cozonacul, nu te abate de la rețetă și cântărește atent toate ingredientele, în caz contrar rezultatul s-ar putea să nu fie cel așteptat.

Ce sa nu faci niciodata cand framanti aluatul pentru cozonac
Aluatul pentru cozonac trebuie să îți dubleze volumul cât timp stă la dospit

Din ce cauză poate să nu crească aluatul

Motivele pentru care aluatul nu se dospește așa cum ar trebui sunt diverse. Timp de oră, cât se lasă la crescut, aluatul ar trebui să își dubleze volumul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, cauza poate fi una dintre următoarele:

Ingredientele reci. Făina trebuie să fie la temperatura camerei, la fel și ouăle, care vor fi scoase din frigider cu câteva ore înainte de a frământa cozonacul. Făina se cerne într-un vas încăpător, iar dacă a fost depozitată într-un loc răcoros, este bine să fie pusă lângă calorifer încă de seara.

Citește și: Ce trebuie să faci neapărat cu nuca înainte de a o pune în cozonac. E important să știi asta, mulți fac greșeala

Prea multă drojdie. Acesta este ingredientul-cheie, care face aluatul să crească, dar care poate acționa invers dacă este folosită în exces. Cantitatea corectă este de 50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată la 1 kg de făină. Prea puțină drojdie face ca aluatul să nu crească, iar prea multă face cozonacul să aibă un gust acrișor.

Nu lași aluatul suficient la dospit. Aluatul pentru cozonac are nevoie de cel puțin o oră pentru a se dospi. De asemenea, în bucătărie trebuie să fie o temperatură de 22-23 grade Celsius. După ce aluatul și-a dublat volumul și ai adăugat umplutura, cozonacii se mai lasă la crescut și în tăvi timp de o oră, înainte de a fi puși la cuptor.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
9.6 69 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *