Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi. E o mare greșeală, trebuie să știi asta

Reguli de respectat atunci când plantezi cartofi
Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi. E o mare greșeală, trebuie să știi asta

Cartoful este una dintre legumele de bază ale românului, fiind o sursă de hrană accesibilă și nutritivă. Cei care cultivă cartofi știu că pentru a avea legume frumoase și sănătoase, trebuie să respecte anumite reguli. Una dintre cele mai importante se referă la plantele care nu ar trebui cultivate lângă cartof. Iată, așadar, ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi.

Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi

Ne aflăm în plin sezon de grădinărit, iar dacă îți dorești să ai o cultură de cartofi reușită, ar fi bine ca pe lângă măsurile agrotehnice de bază, să ții cont și de „vecinii” pe care îi plantezi lângă această legumă.

Aceste plante pot ajuta cartoful să se dezvolte sau, dimpotrivă, îi pot împiedica creșterea. Un aspect foarte important de precizat este că în cazul alegerii corecte a vecinilor se va îmbunătăți randamentul ambelor culturi aflate în vecinătate.

De asemenea, amplasarea bine gândită nu numai că va îmbunătăți calitatea cartofilor, dar va economisi și spațiu, iar parcela va fi folosită mai eficient, un lucru ideal în cazul grădinilor mici.

Așadar, potrivit specialiștilor, este total nerecomandat să plantezi lângă cartofi plante din aceeași familie solanacee, precum ardei, roșii, vinete, care au boli și dăunători comuni (gândacul de Colorado, păduchele verde al solanaceelor, cărăbușul de mai – larvele sale atacă rădăcinile etc).

În plus, conform grădinarilor cu experiență, nu se recomandă să ai lângă cartofi culturi de castraveți, pepeni galbeni, dovlecei sau floarea soarelui.

Citește și: „Ce să plantezi lângă trandafiri. Secretul pe care trebuie să-l știi, așa vei avea o grădină ideală

Ce poți planta lângă cartofi

Pentru cartofi, cei mai buni vecini sunt spanacul, varza, usturoiul, ceapa, mazărea, ridichea, fasolea. Aceasta din urmă, în special, îmbogățește solul cu azot și respinge gândacul de Colorado.

Dacă dăunătorii nu permit cartofilor să se dezvolte cum trebuie, culturile aromate și ierburile sunt soluția. Poți planta astfel lângă cartof mărar, busuioc, coriandru, valeriană, vetrice sau gălbenele, care țin dăunătorii la distanță cu mirosul lor pronunțat.

În ceea ce privește plantarea cartofilor de sămânță, ai grijă să lași spațiu între ei. În jurul fiecăruia, pe absolut toate laturile, lasă o distanță de 12 centimetri, pentru a putea crește sănătos. Deasupra cartofilor de sămânță, pune un strat de pământ cu îngrășământ, de 5 centimetri, și udă-l bine. Ține cont de faptul că plantele au nevoie de apă constant, așadar trebuie să le uzi cel puțin o dată pe săptămână, mai ales după ce înfloresc.

Citește și: „Ce să plantezi neapărat lângă roșii ca să obții o recoltă bogată. Așa făceau mereu bunicii ca să fie dulci și suculente

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *