Ciorbele și supele se numără printre alegerile preferate ale românilor pentru masa de prânz. Fie că sunt consumate ca atare sau reprezintă doar felul întâi de mâncare, acestea sunt delicioase, sățioase și pline de substanțe nutritive. Calitatea lor poate fi însă compromisă de anumite ingrediente. Ce să nu pui niciodată în ciorbă și de ce să eviți acest ingredient banal.
Atunci când prepari o ciorbă sau o supă din carne și legume, este important ca acestea să fie adăugate în ordinea corectă. Carnea fierbe mai greu decât legumele, de aceea se va pune prima la fiert. Indiferent că este carne de pasăre, porc sau vită, aceasta se spală bine și se pune la fiert în apă rece. Se îndepărtează spuma de la suprafață, după care se adaugă puțină sare și se lasă să fiarbă la foc mic.
Citește și: Când se pun perișoarele în ciorbă, de fapt. Secretul gospodinelor pentru o ciorbă gustoasă
Când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă și legumele în oală. Fie că le pui la fiert întregi și le scoți ulterior, fie că le pui tocate mărunt, acestea au nevoie de cel puțin o jumătate de oră pentru a fi fierte, în timp ce carnea are nevoie de mai mult de o oră, în funcție de tipul ei.
Dacă urmează să adaugi bulion, borș sau zeamă de varză, acestea vor fi puse în ciorbă la final, în ultimele minute. De asemenea, dacă faci o ciorbă acră este important să nu pui multă sare de la început. Borșul și zeama de varză au, la rândul lor, o cantitate considerabilă de sare. Cel mai bine este să guști ciorba la final și, dacă mai este nevoie, să mai adaugi atunci sare.
Pentru a potența gustul ciorbelor și al supelor, multe gospodine folosesc cuburi concentrate din comerț sau amestecuri de legume deshidratate, cu sare și potențiatori de gust. Deși oferă un gust bun preparatului, acestea ar trebui să fie evitate, pentru că au o cantitate mare de sare și monoglutamat. Orice ciorbă poate fi gustoasă, dacă ingredientele sunt de calitate și dacă este gătită corect.
Carnea ar trebui să provină dintr-o sursă sigură, ideală fiind cea de la țară. Legumele, de asemenea, trebuie să fie cât mai naturale, pentru a da gust bun ciorbei. Aceasta trebuie să fiarbă la foc mic, timp de cel puțin două ore.
Citește și: Când se adaugă smântâna în ciorbă ca să nu se brânzească. Este regulă de aur pentru bucătarii de top
Pasul final, după ce a fost oprit focul, este adăugarea verdețurilor. Multe gospodine folosesc leuștean, mai ales la ciorbele acre. Acesta trebuie folosit cu moderație, pentru că poate avea unele efecte adverse, dacă este consumat în cantități mari sau pe termen lung. Leușteanul nu este recomandat în dieta femeilor însărcinate, deoarece poate duce la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, cei care se confruntă cu probleme cardio-vasculare ar trebui să îl evite, potrivit nutriționiștilor.