Ce să nu pui niciodată în varza murată. Ingredientul care nu are ce să caute în borcanul cu murături, e o mare greșeală

Ingredientul care strică gustul și aspectul murăturilor

Scris de: Daoud Andra

26 Oct. 2022

Ce să nu pui niciodată în varza murată. Ingredientul care nu are ce să caute în borcanul cu murături, e o mare greșeală

Varza murată este unul dintre preparatele pentru iarnă pe care le fac majoritatea gospodinelor. Aceasta este perioada ideală din an pentru a pune varză la murat, iar pentru ca aceasta să se păstreze bine peste iarnă, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Ce să nu pui niciodată în varza murată, pentru a te asigura că stă bine?

Ce nu trebuie să pui în butoiul cu varză murată

Ultima lună de toamnă este perioada ideală pentru a pune varză la murat. În popor se spune că varza se pune la butoi undeva între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică între 26 octombrie și 30 noiembrie. Atunci când pregătești saramura pentru varză, trebuie să ții cont de câteva detalii, pentru a te asigura că aceasta nu va fi nici prea sărată, nici prea acră și nici nu se va tulbura.

În primul rând este important să respecți cantitățile și proporțiile: la 10 litri de apă se adaugă 500 de grame de sare grunjoasă. Nu folosi în niciun caz sare fină, de masă, pentru că va strica gustul și textura verzei. Sarea grunjoasă se folosește la toate tipurile de murături, iar sarea fină nu are ce să caute în borcanele cu legume puse la murat.

Alege verze albe, bine coapte, fără lovituri sau porțiuni stricate. Este ideal ca verzele pe care le pui la murat să aibă foile subțiri, mai ales dacă le vei folosi mai mult la sarmale după ce vor fi murate. Unele gospodine obișnuiesc să scobească cu un cuțit în cotorul de la varză, pentru ca aceasta să se acrească mai repede.

Ce sa nu pui niciodata in varza murata
Sarea grunjoasă se folosește pentru a pune murături

Cum se prepară saramura pentru varză

După ce ai curățat și așezat verzele în butoi, urmează să adaugi saramura. Prepară un amestec din apă călduță și sare grunjoasă, păstrând proporțiile menționate anterior. Amestecă bine, până când sarea s-a dizolvat și toarnă saramura peste varză. Trebuie să fie o cantitate suficient de mare de saramură, cât să acopere toate verzele. Pentru un plus de aromă, poți pune în butoi și crenguțe de mărar.

Deasupra poți așeza câteva crenguțe sau bucăți de lemn și o piatră mare, spălată. În acest fel, te asiguri că varza va sta în saramură și nu se va ridica la suprafață. În primele zile, saramura se va tulbura, însă pe măsură ce varza stă la murat, aceasta se va limpezi la loc.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca varza să se pritocească. Acest obicei este specific mai ales zonei Olteniei. Pritocitul verzei presupune să sufli aer în butoi, cu ajutorul unui furtun sau al unei țevi, odată la trei zile. În acest fel, bulele de aer vor agita saramura si aceasta se va amesteca.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Fotografiile care o ajută pe Lora să nu se abată de la planurile ei
7.4 37 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *