Ce să presari peste dovleac înainte de a-l băga la cuptor. Secretul pentru un gust ca în copilărie

Felii dulci de dovleac. Desertul toamnei

Scris de: Oana Matei

07 Oct. 2023

Ce să presari peste dovleac înainte de a-l băga la cuptor. Secretul pentru un gust ca în copilărie

Toamna ne aduce un dar minunat din grădina naturii: dovleacul. Gustul dulce și reconfortant al dovleacului este adesea asociat cu amintiri de copilărie, și nu există nimic mai plăcut decât să îți reamintești de acele zile prin savurarea unui dovleac copt delicios. Dar cum poți să obții gustul autentic al copilăriei când pregătești dovleacul la cuptor? Hai să vezi cum poți să prepari cel mai simplu și sănătos desert din dovleac copt.

Felii dulci de dovleac copt

Pe lângă plăcinta de dovleac, ștrudelul cu dovleac sau supa cremă de dovleac, se mai poate prepara un desert deosebit, felii dulci  de dovleac copt la cuptor.  Cred că este cea mai simplă metodă de a ”găti” ceva dulce. Iată ce trebuie să faci:

  • spală dovleacul bine cu apă rece și taie-l în două jumătăți.
  • cu o lingură scoate semințele, apoi taie-l în felii groase, ca de pepene. Nu le tăia prea subțiri pentru că se pot usca
  • încinge cuptorul la 200 de grade.
  • pe  o tavă întinde o coală de hârtie de copt și dă feliile de dovleac, la cuptor.
  • după primele 15 minute, scoate feliile de dovleac și unge-le cu unul dintre aromele de mai jos.
  • feliile de dovleac unse cu ingredientele preferate se dau din nou la cuptor până se înmoaie.

Ingrediente aromatice pentru dovleac copt

  1. Zahăr brun sau sirop de arțar: Pentru a da dovleacului un gust dulce natural, poți presăra zahăr brun sau să adaugi un strop de sirop de arțar. Acest lucru va crea o caramelizare minunată și va intensifica aroma dulce a dovleacului.
  2. Scorțișoară: Scorțișoara este un partener perfect pentru dovleac. Presără puțină scorțișoară peste feliile de dovleac sau amestec-o cu zahărul brun înainte de a-l presăra. Acest condiment adaugă o notă caldă și aromată.
  3. Nucșoară și cuișoare măcinate: Aceste două condimente se potrivesc de minune cu dovleacul. O mică cantitate de nucșoară sau cuișoare măcinate va intensifica aromele și îți va aduce aminte de prăjiturile de dovleac ale copilăriei.
  4. Unt: Nimic nu bate gustul untului topit peste dovleacul copt. Pune bucăți mici de unt pe feliile de dovleac înainte de a-l coace pentru a-l face cremos și bogat.
  5. Lămâie sau suc de portocale: Dacă dorești o notă ușor acidulată, poți adăuga puțin suc de lămâie sau portocale proaspăt stors peste dovleac. Acest lucru va contrasta cu dulceața și va oferi un gust revigorant.
  6. Vanilie: Extractul de vanilie adaugă o notă subtilă de vanilie care completează perfect gustul dulce al dovleacului.
  7. Nucă tocată cu miere: Pentru a adăuga o textură crocantă și o savoare bogată, puteți presăra dovleacul cu miez de nucă tocată amestecată cu miere. În combinație cu aroma dovleacului, vei obține un gust divin.

Vezi și Rețetă supă de dovleac. Iată ingredientele secrete care aduc un plus de savoare

Truc pentru a curăța dovleacul

Știm cât de greu este să curățăm de coajă un dovleac, mai ales dacă nu avem un cuțit bine ascuțit. Un truc  este să speli bine dovleacul, să faci câteva găuri în coajă și să-l lași în cuptorul încins, la 200 de grade, timp de 10-20 de minute sau  până ce se înmoaie coaja. Astfel, îl poți curăța cu ușurință de coajă, iar miezul îl poți folosi în preparatele preferate, dulci sau sărate.

Vezi și Ștrudel cu dovleac și nuci coapte. Rețetă ușoară pentru începători

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *