Ce să pui, de fapt, în butoiul cu varză murată ca să nu facă floare. Secretul gospodinelor iscusite de acum 100 de ani

Metoda sigură pentru varza murată fără floare

Scris de: Oana Matei

16 Oct. 2023

Ce să pui, de fapt, în butoiul cu varză murată ca să nu facă floare. Secretul gospodinelor iscusite de acum 100 de ani

Este perioada din an când mulți gospodari încep să pregătească varza murată la butoaie sau borcane. Însă, pentru ca varza să rămână proaspătă și gustoasă până la primăvară și să eviți acrirea excesivă sau să nu facă floare, este important să respecți câțiva pași importanți, asta pentru a nu strica tot gustul.

Ce să pui la varza murată ca să nu facă floare

Odată cu venirea toamnei, românii prepară o cantitate semnificativă de varză murată, cu scopul de a se bucura de ea pe tot parcursul iernii. Adesea se întâmplă, ca în scurt timp de la momentul când varza este depozitată într-un butoi la răcoare, aceasta să dezvolte floare, o problemă pe care o întâlnesc mulți gospodari. Din fericire, există soluții eficiente pentru această situație. Pentru a avea parte de cea mai bună varză murată la butoi și pentru a împiedica să se strice, ține cont de câteva aspecte esențiale:

  • Bidonul sau butoiul în care se pune varza pentru murat trebuie bine curățat și dezinfectat. Poți face o soluție cu bicarbonat de sodiu, pe care o lași câteva ore, apoi clătești recipientul cu apă caldă. Soluția cu bicarbonat de sodiu reprezintă o opțiune eficientă și naturală de igienizare, eliminând mirosurile nedorite din anii trecuți.
  • Un alt aspect important pentru procesul de murare îl constituie ingredientele adăugate. În primul rând, trebuie sa fim atenți la sarea pe care o adăugăm, să evităm sarea iodată. Așadar, ingredientele sunt: varză, apă, sare grunjoasă neiodată, bețe de mărar, busuioc, sfeclă roșie. Busuiocul se pune pentru ca varza să se păstreze fermă, să nu se băloșească.
  • Un alt secret de care să ținem cont atunci când depozităm butoaiele cu varză murată este temperatura din cămară sau din beci. Pentru ca varza să nu fermenteze excesiv este bine ca temperatura ambientală să nu depășească niciodată 10 grade.
  • Vânturarea sau pritocirea saramurii este un alt pas important pentru a preveni apariția mucegaiului în butoiul de varză murată. Vânturarea se face cu ajutorul unui furtun, în două feluri. Prima metodă este să se sufle bine în zeamă cu ajutorul unui furtun, iar a doua metodă este să se scoată jumătate din saramură din butoi și să se pună la loc, după ce a fost bine agitată.

Vezi și Când se pun castraveții la murat, de fapt. Trucul pentru a rezista cât mai mult timp peste iarnă

Ce să adaugi în butoi pentru a preveni floarea din zeama de varză

Una dintre cele mai eficiente remedii pentru a preveni fermentarea, mai ales în condiții de toamnă cu temperaturi ridicate, precum cea actuală, este adăugarea de aspirină mărunțită. Această metodă oprește dezvoltarea florii în varza murată.

Un alt ingredient secret este hreanul, folosit de gospodine încă de acum o sută de ani. Trebuie doar să pui deasupra verzelor câteva bucăţi de hrean şi gata. Aşa eşti sigură că varza nu va fermenta excesiv și nu va face floare.

Vezi și Câtă sare se pune de fapt la gogonele. Multe gospodine procedează greșit, ce cantitate să adaugi ca să nu se înmoaie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *