Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a fi galben și pufos. Așa va avea o crustă deosebită

Secretele unui aluat de cozonac perfect
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a fi galben și pufos. Așa va avea o crustă deosebită

În fiecare an, mai ales la sărbătorile de iarnă, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor. Deși este un desert tradițional românesc, sunt puține gospodine care reușesc să facă un cozonac perfect, pufos și fraged. Totul constă în adăugarea unui ingredient secret, pentru ca acesta să iasă galben și extrem de aromat!

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a fi galben și pufos

Cozonacul este nelipsit de pe mesele festive ale românilor, mai ales de Crăciun și Revelion. Pufos, cu crustă rumenită sau acoperit de zahăr, acest desert nu trebuie să lipsească din nicio casă. Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată.

Acest desert necesită un proces elaborat de pregătire, iar ingredientele fac diferența pentru ca cozonacul să iasă perfect! Aluatul de cozonac trebuie făcut cu ingrediente de calitate, în caz contrar, nu veți avea rezultatul așteptat.

În primul rând, pentru un cozonac să fie pufos, crescut bine, căldura este foarte importantă. Astfel, înainte de a vă apuca să frământați aluatul, este important ca în bucătărie să fie în jur de 22 de grade, iar temperatura să fie constantă.

Untura face minuni în aluatul cozonacului

Nu trebuie să deschideți geamul în timpul preparării cozonacului, pentru a nu face curent în casă. Și alegerea unei făini de de calitate și drojdie uscată este esențială.

„Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul”, precizează bucătarul Marian Toma.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru ca aluatul de cozonac să crească de două ori mai repede. Așa nici nu se lipește

După prepararea aluatul, el trebuie lăsat la dospit până când îşi dublează volumul, aproximativ două ore. Atunci când turnați aluatul în tăvi, nu le umpleți până sus, pentru nu va mai avea loc să crească.

Cozonacul se poate unge și cu șofran

Unele gospodine aleg să ungă cozonacul cu puțin şofran dizolvat în lapte, pentru ca acesta să aibă un aspect cât mai apetisant și să obțineți o culoare galbenă. În plus, înainte cu 5 minute să fie gata, puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte, pentru ca crusta lui să fie crocantă.

Un alt pas esențial pentru un cozonac pufos este coacerea lui. Dacă aveți un cuptor electric, trebuie să îl încălzești la 200 de grade și după câteva minute să bagi tăvile cu aluat la cuptor. În timpul coacerii, temperatura trebuie să rămână la 175 de grade, nu mai mare, pentru că riscă să se ardă.

Dacă aveți un un cuptor clasic, este bine să pui sub tăvile cu cozonacii, o altă tavă umplută cu apă, pentru ca acesta să nu se ardă în partea de jos.

Citește și: Ce să adaugi în aluatul de post ca să iasă pufos. 3 trucuri la care apelează marii bucătari

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Jorge, dezvăluiri despre relația pe care o avea la început cu soția sa
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Lovitură SUPREMĂ pentru Elena Udrea. Ce se întâmplă în închisoare
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Recunoști vedetele tale preferate transformate de un artist digital. Cum arată artiștii și politicienții dacă...
Horoscopul lunii Mai 2024 pentru toate zodiile. Unii dintre voi îşi vor culege roadele muncii...
Horoscop 29 Aprilie 2024. Berbecii vor fi foarte inventivi și își vor cuceri șefii cu...
Berbecii și o zodie misterioasă primesc un val de energie astrală, învățând să depășească provocările
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Cum se menține în formă Loredana la aproape 54 de ani. Celebra cântăreață are o...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *