În fiecare an, mai ales la sărbătorile de iarnă, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor. Deși este un desert tradițional românesc, sunt puține gospodine care reușesc să facă un cozonac perfect, pufos și fraged. Totul constă în adăugarea unui ingredient secret, pentru ca acesta să iasă galben și extrem de aromat!
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a fi galben și pufos
Cozonacul este nelipsit de pe mesele festive ale românilor, mai ales de Crăciun și Revelion. Pufos, cu crustă rumenită sau acoperit de zahăr, acest desert nu trebuie să lipsească din nicio casă. Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată.
Acest desert necesită un proces elaborat de pregătire, iar ingredientele fac diferența pentru ca cozonacul să iasă perfect! Aluatul de cozonac trebuie făcut cu ingrediente de calitate, în caz contrar, nu veți avea rezultatul așteptat.
În primul rând, pentru un cozonac să fie pufos, crescut bine, căldura este foarte importantă. Astfel, înainte de a vă apuca să frământați aluatul, este important ca în bucătărie să fie în jur de 22 de grade, iar temperatura să fie constantă.
Untura face minuni în aluatul cozonacului
Nu trebuie să deschideți geamul în timpul preparării cozonacului, pentru a nu face curent în casă. Și alegerea unei făini de de calitate și drojdie uscată este esențială.
„Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul”, precizează bucătarul Marian Toma.
Citește și: Ce trebuie să faci pentru ca aluatul de cozonac să crească de două ori mai repede. Așa nici nu se lipește
După prepararea aluatul, el trebuie lăsat la dospit până când îşi dublează volumul, aproximativ două ore. Atunci când turnați aluatul în tăvi, nu le umpleți până sus, pentru nu va mai avea loc să crească.
Cozonacul se poate unge și cu șofran
Unele gospodine aleg să ungă cozonacul cu puțin şofran dizolvat în lapte, pentru ca acesta să aibă un aspect cât mai apetisant și să obțineți o culoare galbenă. În plus, înainte cu 5 minute să fie gata, puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte, pentru ca crusta lui să fie crocantă.
Un alt pas esențial pentru un cozonac pufos este coacerea lui. Dacă aveți un cuptor electric, trebuie să îl încălzești la 200 de grade și după câteva minute să bagi tăvile cu aluat la cuptor. În timpul coacerii, temperatura trebuie să rămână la 175 de grade, nu mai mare, pentru că riscă să se ardă.
Dacă aveți un un cuptor clasic, este bine să pui sub tăvile cu cozonacii, o altă tavă umplută cu apă, pentru ca acesta să nu se ardă în partea de jos.
Citește și: Ce să adaugi în aluatul de post ca să iasă pufos. 3 trucuri la care apelează marii bucătari
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!