Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte

Trucul pentru ca murăturile să nu mai facă floare și să se păstreze crocante

Scris de: Daoud Andra

02 Nov. 2022

Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte

Toamna este anotimpul în care gospodinele pregătesc cele mai multe murături pentru iarnă. Indiferent că este vorba despre varză, gogonele, castraveți sau murături asortate, trebuie să ții cont de câteva reguli, pentru ca acestea să se păstreze cât mai bine timp îndelungat. Ce să pui la murături ca să nu facă floare?

Trucuri de la gospodinele istețe. Ce să pui la murături ca să nu facă floare

Varza, castraveții, gogoșarii, conopida și gogonelele se numără printre legumele care se pun cel mai des la murat. Fie că vorbim despre saramură sau oțet, pentru ca murăturile să iasă ca la carte, trebuie să ții cont de câteva reguli simple atunci când le prepari.

Legumele puse la murat trebuie să se păstreze crocante și să nu se înmoaie, iar zeama trebuie să rămână limpede în borcan chiar și mai bine de un an. Atunci când zeama se tulbură sau murăturile fac floare, înseamnă că ai greșit cu ceva atunci când le-ai preparat.

Citește și: Ingredientul de adăugat în borcanul murăturilor. Așa se vor menține tari și crocante

Floarea care se formează la suprafață nu este altceva decât mucegai. Acesta poate apărea din mai multe motive. În primul rând, borcanul și legumele trebuie să fie foarte bine spălate înainte. Dacă rămân microbi, aceștia pot favoriza apariția mucegaiului, iar murăturile vor fi compromise. Spală bine legumele cu apă rece, iar borcanele sterilizează-le înainte de a pune murături în ele.

Ce sa pui la muraturi sa nu faca floare
La murături se folosește întotdeauna sare grunjoasă

Ce ingrediente trebuie să pui în borcan, pentru ca murăturile să se păstreze bine

Sarea este ingredientul care nu lipsește atunci când preparăm zeama în care vor sta murăturile. Nu folosi niciodată sare fină, iodată, pentru că aceasta ma înmuia legumele și va tulbura saramura, în timp. Întotdeauna la murături se folosește sare grunjoasă.

Pe lângă legume și saramură, în borcan se mai adaugă și alte ingrediente, precum boabe de piper, de muștar, foi de dafin sau hrean tăiat bastonașe. Acestea nu doar că dau aromă murăturilor, ci au și rol antibacterian. De asemenea, bucățelele de crenguțe de vișin mai sunt folosite de gospodine tot pentru a împiedica formarea mucegaiului în borcanele cu murături.

Citește și: Ce să nu pui niciodată în varza murată. Ingredientul care nu are ce să caute în borcanul cu murături, e o mare greșeală

Legumele trebuie să fie așezate în borcan până când acesta se umple, însă nu trebuie să fie înghesuite. Saramura le va face să își mărească puțin volumul, iar dacă nu vor avea loc, legumele vor deveni moi. Indiferent că prepari saramură sau soluție pe bază de oțet, ține cont de cantitățile și proporțiile recomandate în rețetă. Dacă faci o soluție cu o concentrație prea mică de sare sau de oțet, este posibil ca murăturile să nu stea bine.

Nu adăuga niciodată saramura fierbinte în borcan. Las-o 10-15 minute să se răcească după ce ai preparat-o, iar apoi o poți pune peste legume. Unele gospodine adaugă pastile de aspirină zdrobite, pentru a se asigura că murăturile se vor păstra bine. Este nevoie de o pastilă întreagă, la un borcan de 800 ml.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
9.1 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *