Ce să pui pe fundul borcanelor, atunci când pui gogonelele la murat. Trucul care le face gustoase și crocante

Gogonele murate tari și crocante

Murăturile nu numai că sunt gustări delicioase, dar și o modalitate excelentă de a conserva fructele și legumele pentru a le putea bucura pe tot parcursul anului. Acest obicei de a conserva alimentele prin murare are o istorie lungă și bogată și este răspândit în întreaga lume. Conservarea alimentelor în saramură a început în China, cu două mii de ani înainte de Hristos, și a fost o tehnică importantă pentru conservarea alimentelor și asigurarea hranei în timpul sezoanelor reci sau în perioadele de lipsuri. Unul dintre avantajele murăturilor este că acestea păstrează valoarea nutritivă a legumelor și fructelor. Procesul de fermentație naturală care are loc în timpul murării poate chiar să mărească conținutul de substanțe biologice active, cum ar fi probioticele, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă.

Gogonele murate. Ce să le adaugi, ca să nu se înmoaie

Gogonelele moi nu sunt deloc pe placul nimănui, așa că există un truc pe care să îl pui în aplicare pentru ca murăturile să nu se înmoaie. Astfel dacă dorești ca murăturile să-și păstreze textura, să fie ferme și crocante, ține cont de câteva aspecte atunci când le pui la murat:

  • alege gogonele verzi tari, pot fi și roșii, fără zgârieturi sau alte defecte, Dacă legumele sunt puțin moi sau lovite, atunci vei avea murăturile moi. În plus, o singură legumă lovită le va strica și pe celelalte.
  • Pune câteva frunze de țelină sau de vișin și câteva fire de mărar pe fundul fiecărui borcan înainte de a adăuga gogonelele. Pe lângă gustul delicios, acestea vor menține gogonelele crocante și aromate.
  • Adaugă condimentele preferate: usturoi, hrean, boabe de muștar, foi de dafin, boabe de piper și crenguțe de cimbru. Dacă vrei să adaugi puțină iuțeală, pune în borcan și un ardei iute.
  • Pentru saramură folosește doar sare grunjoasă neiodată, 20- 25 grame la un litru de apă.

Rețeta de gogonele murate în saramură

  • gogonele
  • morcovi
  • bețe de hrean
  • boabe de muștar
  • boabe de piper negru
  • usturoi
  • ardei iuți ( opțional)
  • frunze de țelină sau de vișin
  • mărar uscat
  • sare grunjoasă neiodată 20-25 grame/ litru de apă

Vezi și Greșeala banală care îți poate strica murăturile. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă, riști să nu te mai bucuri de ele la iarnă

Preparare:

  •  spală gogonelele, morcovii și țelină.
  • curăță usturoiul și tăie morcovii rondele.
  • așază pe fundul borcanului frunze de țelină și mărar, după care, așază gogonelele. În golurile dintre acestea pune felii de morcov.
  • când ai terminat de așezat totul în borcane pune deasupra 1-2 căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți.
  • la final adaugă frunzele de țelină, tije uscate de mărar, rădăcina de hrean tăiată fâșii, boabe de piper, boabe de muștar, sau boabe de coriandru.
  • pune borcanele pe o tavă metalică pentru a împiedica posibila deteriorare a acestora când vei turna saramură clocotită.
  • pune vasul cu apă pe foc, adaugă sarea  25grame/ litru de apă și lasă să dea în două-trei clocote.
  • ia vasul cu saramură de pe foc și toarnă în fiecare borcan în așa fel încât să ajungă până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot.
  • lăsăm borcanele deoparte, fără capace, până a două zi când le vei sigila cu capacele, după care le depozitezi într-un spațiu  întunecos și răcoros.

Vezi și Ce să faci cu gogonelele înainte de a le pune la murat. Secretul gospodinelor iscusite pentru a ieși perfecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…