Ce să pui pe fundul borcanelor, atunci când pui gogonelele la murat. Trucul care le face gustoase și crocante

Pune aceste ingrediente și la iarnă vei avea cele mai bune gogonele

Scris de: Oana Matei

07 Oct. 2023

Ce să pui pe fundul borcanelor, atunci când pui gogonelele la murat. Trucul care le face gustoase și crocante

Murăturile nu numai că sunt gustări delicioase, dar și o modalitate excelentă de a conserva fructele și legumele pentru a le putea bucura pe tot parcursul anului. Acest obicei de a conserva alimentele prin murare are o istorie lungă și bogată și este răspândit în întreaga lume. Conservarea alimentelor în saramură a început în China, cu două mii de ani înainte de Hristos, și a fost o tehnică importantă pentru conservarea alimentelor și asigurarea hranei în timpul sezoanelor reci sau în perioadele de lipsuri. Unul dintre avantajele murăturilor este că acestea păstrează valoarea nutritivă a legumelor și fructelor. Procesul de fermentație naturală care are loc în timpul murării poate chiar să mărească conținutul de substanțe biologice active, cum ar fi probioticele, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă.

Gogonele murate. Ce să le adaugi, ca să nu se înmoaie

Gogonelele moi nu sunt deloc pe placul nimănui, așa că există un truc pe care să îl pui în aplicare pentru ca murăturile să nu se înmoaie. Astfel dacă dorești ca murăturile să-și păstreze textura, să fie ferme și crocante, ține cont de câteva aspecte atunci când le pui la murat:

  • alege gogonele verzi tari, pot fi și roșii, fără zgârieturi sau alte defecte, Dacă legumele sunt puțin moi sau lovite, atunci vei avea murăturile moi. În plus, o singură legumă lovită le va strica și pe celelalte.
  • Pune câteva frunze de țelină sau de vișin și câteva fire de mărar pe fundul fiecărui borcan înainte de a adăuga gogonelele. Pe lângă gustul delicios, acestea vor menține gogonelele crocante și aromate.
  • Adaugă condimentele preferate: usturoi, hrean, boabe de muștar, foi de dafin, boabe de piper și crenguțe de cimbru. Dacă vrei să adaugi puțină iuțeală, pune în borcan și un ardei iute.
  • Pentru saramură folosește doar sare grunjoasă neiodată, 20- 25 grame la un litru de apă.

Rețeta de gogonele murate în saramură

  • gogonele
  • morcovi
  • bețe de hrean
  • boabe de muștar
  • boabe de piper negru
  • usturoi
  • ardei iuți ( opțional)
  • frunze de țelină sau de vișin
  • mărar uscat
  • sare grunjoasă neiodată 20-25 grame/ litru de apă

Vezi și Greșeala banală care îți poate strica murăturile. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă, riști să nu te mai bucuri de ele la iarnă

Preparare:

  •  spală gogonelele, morcovii și țelină.
  • curăță usturoiul și tăie morcovii rondele.
  • așază pe fundul borcanului frunze de țelină și mărar, după care, așază gogonelele. În golurile dintre acestea pune felii de morcov.
  • când ai terminat de așezat totul în borcane pune deasupra 1-2 căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți.
  • la final adaugă frunzele de țelină, tije uscate de mărar, rădăcina de hrean tăiată fâșii, boabe de piper, boabe de muștar, sau boabe de coriandru.
  • pune borcanele pe o tavă metalică pentru a împiedica posibila deteriorare a acestora când vei turna saramură clocotită.
  • pune vasul cu apă pe foc, adaugă sarea  25grame/ litru de apă și lasă să dea în două-trei clocote.
  • ia vasul cu saramură de pe foc și toarnă în fiecare borcan în așa fel încât să ajungă până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot.
  • lăsăm borcanele deoparte, fără capace, până a două zi când le vei sigila cu capacele, după care le depozitezi într-un spațiu  întunecos și răcoros.

Vezi și Ce să faci cu gogonelele înainte de a le pune la murat. Secretul gospodinelor iscusite pentru a ieși perfecte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8.1 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *