Ce salariu are un profesor în România în 2023. Cât se câștigă în alte țări din Europa

Profesorii ies în stradă pentru a-și striga nemulțumirile legate de salarii.
Ce salariu are un profesor în România în 2023. Cât se câștigă în alte țări din Europa

Profesorii se pregătesc de grevă generală. Luni, 22 mai, activitatea cadrelor didactice va fi întreruptă, iar elevii din toată țara nu vor face cursuri. Profesorii sunt nemulțumiți de salariile mici din învățământ și cer guvernanților soluții concrete. Iată ce salariu are un profesor în România în 2023.

Ce salariu are un profesor în România în 2023

Nu este pentru prima oară când profesorii cer în stradă măriri salariale, dar este inedit ca greva să fie organizată la finalul anului școlar, când examenele naționale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a bat la ușă.

Salariile din sistemul de învățământ nu au reprezentat niciodată o prioritate pentru guvernanți, spun profesorii. În România, salariul pentru un cadru didactic debutant, cu studii superioare de lungă durată, este de nici 2.500 de lei în mână, mai exact 2.397 de lei net (4.098 de lei brut). Același salariu îl primește și un institutor debutant, cu o experiență la catedră de până la un an.

„Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant că câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală”, a apus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Citește și: Calendar Evaluarea Națională 2023. Când încep examenele

Guvernanții ar fi dispuși să majoreze leafa profesorilor, însă doar în cazul debutanților, în timp ce restul cadrelor didactice să rămână la același prag salarial ca până acum. Liderii sindicali nu sunt însă de acord cu această decizie. Sindicatele susţin ideea ca executivul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI, transmite news.ro.

Citește și: Mesaje de mulțumire pentru educatori, învățătoare și profesori la sfârșit de an școlar. Cele mai frumoase urări

Cât câștigă un profesor în alte state din Europa

Printre cele mai mici salarii ale profesorilor din Europa se găsesc în Albania, acolo unde la debut, un dascăl din învățământul secundar inferior câștigă 4.233 de euro pe an. Cele mai mari salarii le au profesorii din Luxemburg, care ajung să câștige și 69.000 de euro anual, potrivit unei raportări realizate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice pentru anul 2020-2021.

De asemenea, salarii foarte bune primesc și profesorii din Danemarca, Germania, Elveția și Liechtenstein, țări unde salariul de bază anual depășește 50.000 de euro.

În Grecia, salariul unui debutant este de 15.435 de euro pe an, cu o indexare de 21,6% după 10 ani. După 15 ani, salariul crește cu 32,4%. Un cadru didactic care a ajuns pe primul loc în grila de salarizare primește un salariu majorat cu 97,3% comparativ cu salariul unui cadru didactic debutant.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că majorările salariale vor fi moderate: „Însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR”, a transmis aceasta într-o postare pe Facebook.

Conform fișei bugetare a Ministerului Educației din 2023, salariul profesorilor va crește cu 4,3%.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *