Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie, de fapt. Semnificația importantă pe care o are această zi

Iată ce semnificație are ziua de 24 ianuarie!
Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie, de fapt. Semnificația importantă pe care o are această zi

Miercuri, 24 ianuarie, este zi liberă de la stat pentru milioane de români, dar ce sărbătorim, de fapt, în această zi? Ei bine, iată ce ne spune istoria despre această dată. Vezi ce semnificație importantă are această zi!

24 ianuarie – Mica Unire. Ce evenimente au avut loc în această zi?

Anual, pe data de 24 ianuarie, este sărbătorită Mica Unire. Această dată a fost stabilită prin lege, în anul 2016, drept nelucrătoare. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române a avut loc în urmă cu exact 165 de ani, adică în 1859.

La vremea aceea, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti l-a ales ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, iar statele Moldova și Țara Românească s-au unit. Totuși, apropierea dintre cele două principate a început în anul 1848. Atunci, s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Ce sarbatoresc romanii pe 24 ianuarie, de fapt
Alexandru Ioan Cuza

Cine s-a aflat la conducerea celor două state

Înainte de Mica Unire, Moldova și Țara Românească erau conduse de Rusia și de Imperiul Otoman, două mari puteri care se împotriveau unirii. Însă, după războiul din Crimeea, desfășurat între anii 1853 și 1856, Rusia a cedat.

Atunci, ea fost răpusă de către Marile Puteri, formată din Imperiul Francez, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Otoman și Regatul Sardiniei. Astfel, în anul 1856, se iau primele decizii în ceea ce privește unirea principatelor Moldovei și Țării Românești, prin Tratatul de Pace de la Paris.

Cu toate astea, Înalta Poartă, dar și Austria, erau de părere că alegerea aceluiași domnitor în ambele principate reprezintă o încălcare a Convenției de la Paris. Totuși, în actul oficial nu era menționat faptul că domnitorul ales nu poate îndeplini aceeași funcție, atât în Moldova, cât și în Țara Românească.

Citește și Când și unde a avut loc Mica Unire. Detalii mai puțin știute VIDEO!

Ce s-a întâmplat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza a domnit șapte ani, între 24 ianuarie 1859 și 11 februarie 1866. El a fost silit să abdice de o coaliție între conservatori și liberalii radicali, cunoscută sub numele de “Monstruoasa coaliție”.

Ulterior, acesta a plecat în exil în Germania. Acolo a stat șapte ani, până la moartea sa. Alexandru Ioan Cuza a încetat din viață pe data de 15 mai 1873, la Heidelberg. Iată câteva realizări din timpul domniei sale:

  • a fost creat primul Guvern (la conducere s-a aflat Mihail Kogalniceanu);
  • au fost concepute Codul Civil și Codul Penal (inspirate de cele al Franței);
  • s-a dat legea învățământului primar obligatoriu;
  • s-au înființat primele universități din țară (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București);
  • a fost construită prima linie ferată pe ruta București-Filaret-Giurgiu (inaugurarea a avut loc la data de 19/31 octombrie 1869).

Citește și Moneda anilor ’90 care valorează acum o avere. Sigur o mai ai pe acasă, te îmbogățește rapid!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *