Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică 2023. Fructele pe care este bine să le împarți pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Alimentele pe care este bine să le împarți

Scris de: Daoud Andra

07 Sep. 2023

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică 2023. Fructele pe care este bine să le împarți pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

În calendarul creștin ortodox, există câteva sărbători dedicate Fecioarei Maria. Una dintre ele este Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Este sărbătoarea care deschide noul an bisericesc și de ea se leagă o serie de tradiții și obiceiuri. Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică 2023 și ce trebuie să mai faci în această zi, pentru a avea noroc.

Când se sărbătorește Sfânta Maria Mică 2023

Sărbătoarea dedicată Nașterii Maicii Domnului este prima din anul bisericesc, care se consideră că începe la 1 septembrie. Denumită în popor și Sfânta Maria Mică, această sărbătoare pică în fiecare an pe data de 8 septembrie, fiind celebrată atât de ortodocși, cât și de catolici.

Această sărbătoare este una de importanță majoră pentru creștini, fiind marcată de o serie de tradiții. Ziua este însemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că în această zi nu se muncește. Este interzis spălatul rufelor, cusutul sau datul cu mătura. De asemenea, bărbații nu muncesc în gospodărie sau la câmp, pentru a fi feriți de necazuri.

Citește și: Se spune sau nu “La Mulți Ani” de Sfânta Maria, pe 15 august? Ce spune de fapt preotul

Începând cu această zi se spune că toamna își intră în drepturi. Oamenii nu mai poartă pălărie și nici nu mai dorm afară, iar păsările călătoare pleacă în țările calde. După 8 septembrie, nu mai pot fi culese plantele de leac, pentru că se spune că nu mai au efect.

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică 2023

În această zi de sărbătoare este bine să aprinzi o candelă la icoana cu Maica Domnului și să o lași aprinsă toată ziua. Credincioșii merg la biserică, pentru a asista la slujbă și pentru a da de pomană. De Sfânta Maria Mică se împart pâine, colivă, diverse alimente, dar și fructe de toamnă.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Potrivit tradiției, este bine să dai de pomană la copii fructe de sezon, precum nuci, struguri sau mere. În acest fel, se pot bucura de roadele toamnei și cei de pe lumea cealaltă. De asemenea, este o zi bună pentru a face pace cu cei cu care suntem în conflict. Se zice că dacă de Sfânta Maria ești certat cu cineva, îți va merge rău tot anul.

În ziua de 8 septembrie, este bine ca femeile care urmează să nască să se roage la Fecioara Maria. Astfel, se spune că vor avea parte de copii sănătoși și naștere ușoară. De asemenea, femeile care nu pot avea copii se roagă la Maica Domnului, pentru a putea să rămână însărcinate. Există o rugăciune puternică adresată Sfintei Maria, despre care se spune că îndeplinește dorințele.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria. Obiceiul banal care aduce ghinion

Rugăciune către Fecioara Maria

“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Citește și: Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești

Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.

Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *