Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 26 octombrie

Ce tradiții se respectă de Sfântul Dumitru.
Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru este prăznuit de Biserica Ortodoxă Creștină în fiecare an la data de 26 octombrie. Este o sărbătoare foarte importantă de toamnă, iar credincioşii merg la biserică cu bucate pe care preotul le sfinţeşte. Ulterior, pachetele cu mâncare sunt împărțite celor sărmani.  Iată ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru și ce alimente trebuie să pui în pachete.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Ce semnificație are

Sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează ultima și cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Conform tradiției, Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, între anii 286-305. A fost fiul prefectului din Tesalonic, devenit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său. După ce a aflat că Dimitrie este creștin, împăratul Maximian s-a înfuriat foarte rău. De aceea, a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.

După ce Dimitrie i-a mărturisit împăratului că este creștin, a fost închis în temnițăa și ucis cu sulița.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

De Sfântul Dumitru au loc foarte multe tradiții și obiceiuri. Se spune că în ajunul sărbătorii, pe 25 octombrie, este „Focul lui Sânmedru”. Atunci se obișnuiește ca oamenii să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri, peste care sar copiii, să fie sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători.

Conform credinței populare, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe „încuie” iarna şi înfrunzeşte natura, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.

În ziua Sfântului Dumitru căldura intră în pământ şi începe să apară gerul. Dacă de Sfântul Dumitru este frig afară, iarna va fi blândă. Dacă va fi vreme caldă, urmează o toamnă lungă şi frumoasă. Dacă pe timpul nopții luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi geroasă, cu zăpezi mari.

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. De aceea, de ziua lui ciobanii află cum va fi iarna. Conform tradiției, ei îşi aşează cojocul în mijlocul oilor, apoi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se așează o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă va apărea o oaie albă, anotimpul rece va fi foarte geros.

Ţăranii tund coama căilor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru

La această sărbătoare se duc la biserică fructe și legume de toamnă pentru ca preotul să le sfințească. Apoi acestea se dau de pomană credincioșilor veniți la slujbă.

De Sfântul Dumitru, de 26 octombrie, credincioşii pot să dea de pomanăpachete cu orice alimente. În ziua următoare, pe data de 27 octombrie, trebuie să se îmaprtă doar alimente de post, fiindcă sărbătoarea de miercuri a picat într-o zi de post.

Cel mai important lucru care trebuie reținut, este ca orice se dă de pomană trebuie să fie sfinţit de preot. De asemenea, bucatele trebuie să fie împărțite din suflet, nu ca o obligaţie.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, se aprind focuri la case peste care sar copiii. Astfel se zice că vor fi sănătoşi tot anul. Bătrânele obișnuiesc să împartă covrigi, pâine, nuci, mere şi prune uscate doar celor care sar peste foc. Tot în această zi se pomenesc morţii. Se dau de pomană coliva de Sâmedru şi colaci în formă de cruce.

Focul are şi menirea de a alunga fiarele. După ce se stinge, ţăranii aruncă un cărbune în grădină. Astfel pământul o să rodească mai bogat la anul.

Citește și Sfântul Dumitru 2022. Pe ce dată pică și ce este bine să faci pentru a fi ferit de necazuri

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *