Ce se face în Sâmbăta Mare. Cele mai cunoscute tradiții pentru ultima zi din Săptămâna Patimilor

Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie. Una dintre cele mai importante tradiții este aceea de sacrificare a mielului
Ce se face în Sâmbăta Mare. Cele mai cunoscute tradiții pentru ultima zi din Săptămâna Patimilor

Sâmbăta Mare este ultima zi de dinainte de Paște și una dintre cele mai importante. Mai mult, Sâmbăta Mare este ultima zi în care gospodinele fac prgătiri pentru Paște. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie. Una dintre cele mai importante tradiții este aceea de sacrificare a mielului, simbolul lui Isus în tradiția creștină. Iată ce se face în Sâmbăta Mare.

În Sâmbăta Mare se ține slujba de Înviere

În sâmbăta Mare se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină

Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”. Acest gest simbolizând sacrificiul său desăvârșit.

De obicei, de pe masa creștinilor, în ziua de Paști nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura.

Ce se face în Sâmbăta Mare

gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă.

Citește și: Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor

În ziua de Paște este importantă primenirea hainelor, căci, la fel ca apa, haina are un rol purificator.

Momentul ritual al facerii pascăi, în Sâmbăta Paştilor, amplasat şi în Joia Mare, capătă frecvent valenţe magice deosebite, prin plasarea într-o cosmogonie originală a gospodinei:

  • Fie că trimite la naşterea lui Iisus
  • Fie la moartea lui (prin forma care i se dă aluatului).

„Femeia astfel, prin repetarea unor gesturi foarte vechi, o putere deosebită, care poate să fie valorificată şi în gospodărie (ungerea pomilor cu aluat, pentru a le asigura rodirea, semănarea vegetaţiei din grădină în această zi, pasca specială realizată pentru vite etc.)”, potrivit Dexologia.ro.

Noaptea de Inviere este noaptea când se deschid cerurile, când ard comorile şi când, în general, practicile magice de orice fel sunt la ele acasă.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

Sâmbătă spre duminică oamenii nu dorm, ci fac un foc în curţi sau pe dealul din apropierea bisericii

De la miezul nopţii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

Ce se face în Sâmbăta Mare
Ce se face în Sâmbăta Mare

Sâmbătă seara fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfinţire. În acest coș se pun mai multe alimente.

Înainte de miezul nopții, se pornește către biserică, unde credincioșii primesc lumină, semn al Învierii Domnului.

După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a veşti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului.

Rugăciune de spus în Sâmbăta Mare

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet. Și de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Citește și: Vacanța de Paște 2023-2024. Ce se întâmplă cu zilele libere ale elevilor, e prima dată când se întâmplă asta

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer. Ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile  Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul. O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

Nu încetaţi a vă ruga pentru ca, prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *