Ce se întâmplă cu voucherele sociale în 2024. Anunț important pentru toți beneficiarii

Se schimbă condițiile de acordare a tichetelor sociale

Scris de: Daoud Andra

17 Nov. 2023

Ce se întâmplă cu voucherele sociale în 2024. Anunț important pentru toți beneficiarii

Vești bune pentru românii care primesc tichete pentru alimente din partea statului. Guvernul a anunțat ce se întâmplă cu voucherele sociale în 2024, al treilea an când se vor acorda aceste ajutoare. Câți români vor beneficia de ele și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a le primi.

Când intră următoarea tranșă de bani pe cardurile sociale

În prezent, aproximativ 2,5 milioane de români beneficiază de vouchere sociale, în cadrul programului derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cetățenii din categorii vulnerabile primesc 1.500 de lei pe an, pe suport electronic. Banii sunt virați în șase tranșe egale, respectiv câte 250 de lei, din două în două luni.

Sumele virate pe card pot fi folosite pentru a cumpăra alimente sau pentru a achita mese calde. Cardurile sunt nominale, nu se pot înstrăina, iar banii de pe ele nu pot fi scoși sub formă de numerar. A cincea tranșă de ajutor pentru cei 2,5 milioane de români a intrat pe carduri la mijlocul lunii octombrie. A mai rămas o singură tranșă de 250 de lei, care urmează să fie virată în decembrie.

Citește și: Tichete de vacanță 2024, principalele modificări. Cine sunt angajații care vor mai beneficia de vouchere de vacanță

Banii intră pe cardurile sociale în jurul datei de 15 a lunii, odată cu pensiile, alocațiile și alte ajutoare sociale. Așadar, beneficiarii voucherelor pentru alimente vor intra în posesia banilor aferenți ultimei tranșe, înainte de Sărbători.

Se prelungește valabilitatea tichetelor sociale și în 2023
Cardurile sociale sunt alimentate pe data de 15, din două în două luni

Ce se întâmplă cu voucherele sociale în 2024

Programul ”Sprijin pentru România” s-a desfășurat și anul trecut, iar Guvernul a anunțat că are de gând să îl prelungească și în 2024. Mai mult, reprezentanții MIPE vin cu vești bune pentru români: anul viitor, va crește numărul celor care primesc vouchere pentru alimente.

Guvernul a decis ca, începând din 2024, plafonul de venit pentru care se oferă tichete pentru alimente să fie de 2.000 de lei/persoană, față de 1.700 de lei, cât este în prezent. Astfel, se vor încadra mai mulți români decât în prezent să beneficieze de tichete sociale pentru alimente.

Citește și: Vouchere pentru elevii din România și în vacanță. Ce sumă se acordă și în ce condiții se poate beneficia de acești bani

Categoriile de români beneficiază de vouchere pentru alimente:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023. Din 2024, plafonul va fi de 2.000 de lei.
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023.
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023.
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Roxana Nemeș a rupt tăcerea după Survivor All Stars
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *