Ce se întâmplă în corpul tău atunci când stai într-o cameră în care e frig. Un experiment arată clar ce impact are

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când stai într-o cameră în care e frig. Un experiment arată clar ce impact are

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când stai într-o cameră în care e frig? Un jurnalist din Marea Britanie a fost curios să afle răspunsul la această întrebare în contextul faturilor tot mai mari la încălzire și energia electrică și a participat la un experiment inedit. Iată până la ce temperatură poate rezista corpul uman în frig.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când stai într-o cameră în care e frig

Jurnalistul BBC James Gallagher a luat parte la un experiment realizat de profesorul Damian Bailey de la University of South Wales. Experimentul a presupus testarea corpului uman la temperaturi joase și a fost efectuat în laboratorul profesorului Bailey.

Temperatura din laborator a fost setată la 10 grade Celsius, presupusă ca fiind temperatura medie din locuințele oamenilor care nu își vor putea permite să plătească facturile la încălzire. În urma experimentului, s-a constatat „un impact profund asupra inimii, plămânilor și creierului”, a concluzionat profesorul.

Cum s-a desfășurat experimentul

Jurnalistul a fost introdus într-o cameră climatică în care cercetătorii pot seta cu precizie temperatura, nivelul umidităţii şi nivelul de oxigen. Inițial, experimentul a pornit de la temperatura de 21 de grade Celsius, scăzând treptat până la 10 grade Celsius.

În tot acest timp, James Gallagher a purtat o cască și senzori pentru monitorizarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi a fluxului sanguin cerebral, potrivit sportmedia.ro

Pe măsură ce temperatura începea să scadă, jurnalistul britanic a început să observe primele schimbări în corpul său. A încetat să mai transpire, iar firele de păr de pe mâini s-au ridicat pentru a ajuta corpul să păstreze căldura.

Potrivit profesorului Damian Bailey, temperatura de la care organismul începe să lucreze intens pentru a-și păstra căldura este de 18 grade Celsius. Degetele i s-au răcit și au devenit albe, ceea ce în termeni medicali înseamnă că vasele de sânge din extremități s-au închis pentru ca sângele cald să circule către organele vitale (proces denumit vasoconstricție).

Însă schimbarea care l-a afectat major pe Callagher este scăderea fluxului sangvin cerebral cu 20 la sută, în cele 30 de minute cât timp a fost expus la 10 grade Celsius. În aceste condiții, jurnalistului i-a fost foarte greu să termine un joc de potrivire a formelor.

Persoanele cele mai afectate de temperturile scăzute

Totuşi, corpul a reuşit să menţină o temperatură internă stabilă, însă a trebuit să muncească mai mult. Acest efort suplimentar a dus, printre altele, la un ritm cardiac mai alert şi la o presiune arterială mărită – factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.

Modificările interne pe care le-a resimțit organismul lui Gallagher nu prezintă un risc pentru persoanele sănătoase, însă riscul este crescut în cazul celor cu afecțiuni cardiace și vârstnici, atrage atenția profesorul.

De asemenea, o altă problemă cu care se pot confrunta cei care sunt expuși temperaturilor scăzute este infectarea cu virusuri. Răspunsul imunitar al organismului nu este la fel de prompt în astfel de condiții, spun alți oameni de știință citați de Gallagher.

Citește și: „Ce a făcut o femeie pentru a nu mai plăti facturi la energie electrică. Metoda pe care o folosește de cel puțin 10 ani

Urmăriți EGO.ro și pe
Gina Pistol și-a dorit ca buchetul de mireasă să fie unul foarte simplu
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
La ce distanță trebuie să plantezi gălbenelele, de fapt. Așa vor înflori mai mult timp
De ce să pui oțet pe ușile din casă, de fapt. Trucul care are rezultate...
Îl cunoaște toată țara, dar nimeni n-a știut că sunt împreună! Cu ce fotbalist celebru...
DEZVĂLUIRI BOMBĂ: Ce se întâmpla în timpul partidelor monstruoase de vânătoare ale lui Țiriac
Pensia incredibilă pe care o are Maria Băsescu. Câți bani primește lunar de la statul...
Andra și Cătălin Măruță au o casă de vis. Interiorul te lasă fără cuvinte
„Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită...
Câtă cafea ai voie să bei pe zi: la ce riscuri te supui dacă depășești...
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu, în costum...
Cine e soția lui Pavel Bartoș și ce meserie are. Anca Bartoș și fiicele, ca...
Ce proprietate deține Prințul George în România
Comisia Europeană impune o regulă care schimbă regulile jocului. Obligație pentru Facebook, Twitter sau YouTube
Horoscopul banilor. Puterea destinului pentru 4 zodii. Peștii o duc extrem de bine din punct...
Fenomenul ASTRAL care avantajează CLAR două zodii!
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *