Ce se mănâncă de Sânziene. Alimentul pe care este bine să îl consumi

Ce alimente se consumă de sărbătoarea Sânzienelor.
Ce se mănâncă de Sânziene. Alimentul pe care este bine să îl consumi

Ce se mănâncă de Sânziene, la Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Pe data de 24 iunie 2022 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Nu se muncește și conform tradiției, credincioșii merg la biserică pentru a împărți bucate și colivă sfințite de preot. De sărbătoarea Sânzienelor, se împart alimente de post, fructe precum mere, cireșe, legume, dar și preparate din pește. Fiindcă această sărbătoare pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, de Sânziene alimentul pe care este bine să îl consumi este peștele.

Ce se mănâncă de Sânziene. Somn la cuptor cu legume

De Sânziene, în aceeași zi când se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este dezlegare la pește. De aceea, conform tradiției, pentru a sărbători cum se cuvine, se prepară diverse feluri de mâncare cu pește. Acesta conține proteine de calitate și este delicios daca este preparat la cuptor cu legume.

Somnul este o alegere foarte bună pentru o rețetă rapidă care să fie servită de Sânziene. Somnul cu legume la cuptor se prepară foarte repede și rezultatul sigur va fi apreciat de toată familia.

Rețetă de somn cu legume la cuptor

Ingrediente pentru 3 porții: 3 bucăți mari file de somn, 3 roșii, 2 cepe, 1 ardei roșu, pătrunjel, cimbru, 3 linguri de ulei de măsline.

Cum se prepară

Peștele se curăță foarte bine de solzi, se spală și se porționează în funcție de preferințe. După ce este bine curățat, se lasă câteva minute pe prosoape de hârtie. Astfel apa va fi foarte bine absorbită și peștele va fi complet uscat.

Apoi se folosesc condimentele: cimbrul, sarea, piperul, se unge peștele cu o lingură de ulei de măsline și se acoperă cu folie alimentară. Timp de 10 minute se păstrează la rece până se pregătesc legumele.

Se iau legumele – ardeiul, cepele, roșiile, se apală bine apoi se taie rondele. Cimbrul și pătrunjelul trebuie să fie tocate mărunt. În tava de gătit se pune prima dată ceapa tăiată rondele, iar peste ea se presară cimbru uscat, apoi se condimentează cu piper și sare. Se adaugă și ardeii, peste care se așează bucățile de somn. Se toarnă puțin ulei, apoi peștele se acoperă cu roșiile rondele. Se presară la final cimbru, pătrunjel, apoi tava se introduce în cuptorul încins. Peștele se lasă la cuptor aproximativ35-45 de minute, până când este bine făcut iar roșiile sunt rumenite puțin.

După ce se scoate din cuptor, pe deasupra se presară pătrunjel proaspăt și mărar. Somnul cu legume se servește cald, asezonat cu lămâie și preferabil, o salată verde, proaspătă.

Alte obiceiuri populare de Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor este asociată și cu alte tradiții. Pe lângă felurile de mâncare dedicate acestei zile, există și anumite plante care se culeg în noaptea de Sânziene ca să aducă noroc. În noaptea Sânzienelor se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă. Aceasta va aduce bogăție celui care o culege.

Verbina este o altă plantă folosită în medicina populară, care se culege tot în nopțile de Sânziene sau de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. Această plantă a fost folosită încă din antichitate pentru a împodobi templele. Se mai spune că era folosită și pentru ritualurile în dragoste, sub influența planetei Venus.

 

 

9 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.