Ce semnificație are eticheta de pe banane. Nu mulți știu care este rolul cifrelor. Mare atenție la numărul 8

Ce semnificație are eticheta de pe banane. Nu mulți știu care este rolul cifrelor. Mare atenție la numărul 8

Bananele sunt unul dintre cele mai apreciate fructe exotice de către români. Dacă înainte de Revoluție erau foarte greu de găsit, acum pot fi cumpărate din orice supermarket sau magazin. Deși sunt fructe extrem de populare pe întreg globul, bananele au și ele neajunsul lor. Spre exemplu, multe dintre ele sunt modificate genetic, așa cum se întâmplă și cu celelalte fructe și legume. Iată cum poți deosebi bananele sănătoase de cele modificate genetic în funcție de codul de pe etichetă.

Ce semnificație are eticheta de pe banane

Cu toții am cumpărat măcar o dată banane din supermarket și am constatat că aceste fructe vin cu o etichetă lipită pe coaja lor. Însă nu doar bananele au autocolant lipit pe ele, ci majoritatea fructelor și legumelor.

Aceste etichete furnizează informații extrem de prețioase pentru consumatori. Fiecare autocolant conține un număr PLU (price look-up). Dacă vei cumpăra banane cu un cod format din patru cifre, spre exemplu 4011, acele banane au fost cultivate în mod convențional, folosind pesticide.

Trebuie reținut faptul că toate produsele cultivate convențional vor avea etichetă cu patru cifre.

Te-ar putea interesa și: Trucul pentru a păstra bananele proaspete mai mult timp. Este esențial să știi asta, greșeala pe care trebuie să o eviți

Bananele care au autocolant cu cinci cifre și încep cu cifra 9

Bananele sau orice alt fruct ori legumă care se încadrează în această categorie, sunt produse cultivate organic. De exemplu, bananele cultivate organic vor avea PLU 94011. 

Dacă dorești să eviți pesticidele, dar nu-ți permiți să cumperi tot timpul produse organice, măcar alege produse organice atunci când cumperi fructe cu coaja subțire, cum ar fi merele, căpșunile și perele. Optează pentru cele cultivate în mod convențional atunci când vine vorba de produse cu coaja mai groasă, cum ar fi bananele și avocado.

Te-ar putea interesa și: De ce bananele sunt mereu proaspete în supermarketuri. Trucul folosit pentru ca acestea să nu se strice săptămâni la rând

Produsele modificate genetic au cinci cifre și încep cu cifra 8

În comerț, majoritatea sortimentelor de fructe și legume includ și produse modificate genetic. Acestea sunt cele mai nocive pentru organism, iar pentru a ști cum să te ferești ele, trebuie să ai în vedere faptul că autocolantul acestora conține, cinci cifre care încep cu cifra 8.

Cele mai comune tipuri de produse modificate genetic pe care le vei găsi în magazine și supermarketuri includ:

  • Porumb
  • Soia (folosită în principal în hrana animalelor și în uleiul vegetal, deci este puțin probabil să cumpărați direct soia modificată genetic)
  • Cartofi
  • Papaya (papaya cultivată în Hawaii este mai probabil să fie modificată genetic)
  • Dovleac

Un alt aspect important pe care trebuie să îl cunoști este că indiferent de locul din care vrei să cumperi fructe și legume, codul înscris pe ambalajul acestora va fi același.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
7.8 41 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *