Ce sfânt este sărbătorit pe 14 februarie în calendarul creștin ortodox, de fapt. Nu este Sfântul Valentin

Ce sfânt este sărbătorit pe 14 februarie în calendarul creștin ortodox, de fapt. Nu este Sfântul Valentin

Deși 14 februarie este considerată a fi Ziua Sfântului Valentin sau Ziua Îndrăgostiților în calendarul creștin-ortodox această sărbătoare nu există. În schimb, ortodocșii prăznuiesc alți trei sfinți în această zi. De asemenea, este și zi de post.

Ce sfinți sunt sărbătoriți pe 14 februarie în calendarul creștin ortodox, de fapt

Sfântul Valentin este o sărbătoare extrem de populară în special în țările occidentale, iar în ultimele decenii românii au împrumutat-o și ei cu entuziasm. Fiind o zi în care se sărbătorește dragostea, 14 februaire a devenit rapid un moment important pentru celi care celebrază iubirea, indiferent de confesiunea lor religioasă. Însă și noi, românii, avem o sărbătoare dedicată dragostei, și anume Dragobetele, care are loc în fiecare an pe data de 24 februarie.

De asemenea, în calednarul creștin-ortodox nici măcar nu este pomenit Sfântul Valentin în data de 14 februarie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, în data de 30 iulie.

Iar odată cu răspândirea conceptului de Valentine’s Day, tot mai mulți oameni ajung să facă o confuzie. Astfel, aceștia urează ”La mulți ani” persoanelor care poartă numele de Valentin sau Valentina pe 14 februarie.

Pe de altă parte, în calendarul ortodox există și Sfânta Valentina, dar aceasta este prăznuită pe 10 februarie, cu 4 zile înainte.

Sfinții sărbătoriți în calendarul creștin ortodox pe 14 februarie

În ziua în care o bună parte de mapamondului sărbătorește Valentine’s Day, în calendarul creștin ortodox sunt prăznuiți trei sfinți. Astfel, în fiecare an, pe 14 februarie, sunt pomeniți Sfinţii Cuvioşi Auxentie, Maron şi Avraam. Și pentru că anul acesta, 14 februarie cade într-o zi de miercuri, pentru credincioșii creștin-ortodocși este zi de post.

Nici Biserica Ortodoxă nu este foarte încânbtată de conceptul de Valentine’s Day. Reprezentanții Bisericii spun că această zi ”s-a transformat dintr-o celebrare a virtuții dragostei într-o comercializare a sărbătorii.”

”Biserica nu blamează dragostea, dar nu este de acord cu erotizarea dragostei și nici cu comercializarea ei. Pentru că, de fapt, Valentine’s Day s-a transformat dintr-o celebrare a virtuții dragostei într-o comercializare a sărbătorii. În numele ei, se fac petreceri, se fac excursii.

Biserica dezaprobă acest fel de mercantilizare a sărbătorii. Aceasta este problema. Dragostea nu se poate trăi o zi. Este, de fapt, un teatru ceea ce fac. O joacă comercială. Nu există căsătorie de o zi, așa cum nu există dragoste de o zi, viață de o zi.”, spunea acum ceva timp, Eugen Tănăsescu, pe vremea când era purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *