Ce sfat prețios a primit Marie Curie de la Einstein. Se poate aplica cu succes și în zilele noastre

Deși a intrat în istorie datorită descoperirilor ei, Marie Curie a fost vânată de presă din cauza relației pe care o avea, după moartea soțului ei.
Ce sfat prețios a primit Marie Curie de la Einstein. Se poate aplica cu succes și în zilele noastre

Marie Skłodowska-Curie a primit în 1903 primul ei Nobel pentru Chimie. Dar în 1911 a primit al doilea Nobel, pentru fizică. A devenit, astfel, prima persoană care a primit vreodată două premii de acest fel. De asemenea, este prima persoană care a primit aceste premii pentru două științe diferite. Însă la vremea aceea, oamenilor le păsa mai mult de viața ei personală decât de descoperirile ei premiate. Iată ce sfat prețios a primit Marie Curie de la Einstein.

Marie Curie, o viață controversată

Viața ei personală nu a fost una liniștită. Pierre Curie, soțul ei, a murit în 1906. Fiind văduvă, câțiva ani mai târziu a avut o relație cu fizicianul Paul Langevin, care a fost doctorandul soțului ei.

Dar acesta era căsătorit legal, însă era separat de soția lui. Relația lor a cauzat probleme în familia lui Langevin. Iar publicul urma să aibă parte de un spectacol ieftin, pregătit de soția legală a acestuia.

Scrisori de dragoste, transmise presei

Aproximativ 20 de oameni de știință, printre care și Curie și Langevin, au fost invitați să participe la o conferință de elită, la Bruxelles. Era în toamna anului 1911, cu puțin înainte ca Marie Curie să ia cel de-al doilea Premiu Nobel. În acest timp, soția lui Langevin a descoperit scrisorile de dragoste pe care acesta le împărtășea cu Marie Curie și le-a transmis presei. Aceasta o înfățișa pe Curie drept o răufăcătoare, o spărgătoare de familii.

Momentul a fost unul delicat pentru Curie. Când s-a întors acasă în Franța după conferință, a fost întâmpinată de o mulțime care i-a înconjurat casa. Asta le-a îngrozit pe fiicele ei, care aveau doar 7 și 14 ani. Curie și fiicele ei au trebuit să se mute temporar la un prieten, până când lucrurile s-au domolit.

Ce sfat prețios a primit Marie Curie de la Einstein

Albert Einstein – care a cunoscut-o pe Curie la conferința de la Bruxelles – a fost dezgustat de acțiunile presei. Asta la determinat să scrie această scrisoare noi sale prietene.

Stimată doamnă Curie,

Nu râdeți de mine că v-am scris fără să am ceva important de spus. Dar sunt atât de înfuriat de felul josnic în care publicul îndrăznește în prezent să se preocupe de dumneavoastră, încât trebuie neapărat să dau frâu liber acestui sentiment. Cu toate acestea, sunt convins că disprețuiți în mod consecvent această turmă, fie că vă oferă respect în mod obsequios sau dacă încearcă să-și sature pofta de senzaționalism!

Sunt îndemnat să vă spun cât de mult am ajuns să vă admir intelectul, impulsul și onestitatea și că mă consider norocos că v-am cunoscut personal la Bruxelles. Oricine nu se numără printre aceste reptile este cu siguranță fericit că avem printre noi asemenea personaje ca dumneavoastră și Langevin, oameni adevărați cu care te simți privilegiat să fii în contact. Dacă nebunia continuă să se ocupe de dumneavoastră, atunci pur și simplu nu citiți acea nălucă, ci mai degrabă lăsați-o reptilei pentru care a fost fabricat.

Cu stima,

A.   Einstein

P.S. Am determinat legea statistică a mișcării moleculei diatomice în câmpul de radiație al lui Planck printr-o duhovnicie comică, desigur sub constrângerea că mișcarea structurii urmează legile mecanicii standard. Speranța mea că această lege este valabilă în realitate este însă foarte mică.”

– Albert Einstein, 23 noiembrie 1911.

Practic, el o sfătuiește să nu citească în presă ce se scrie despre ea, arătându-i că respectul și prețuirea pe care le merită sunt mai presus de acele articole denigratoare. Iată ce sfat prețios a primit Marie Curie de la Einstein.

Scrisoarea lui Einstein către Marie Curie a fost descoperită de astrobiologul David Grinspoon, care studia miile de documente ale lui Einstein puse la dispoziție online recent de Princeton University Press, scrie iflscience.com.

10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.