Ce sunt punctele albe de pe căpșune. Asta mănânci, de fapt. Puțini știu

Ce rol au acestea, de fapt

Scris de: Daoud Andra

28 Jul. 2023

Ce sunt punctele albe de pe căpșune. Asta mănânci, de fapt. Puțini știu

Căpșunele sunt unele dintre cele mai iubite fructe. Deși se coc în mod obișnuit la începutul verii, există și soiuri care fac fructe de mai multe ori într-un an, de primăvara până toamna. Deși le consumăm frecvent sau le transformăm în sirop sau dulceață, puțini știu ce sunt punctele albe de pe căpșune, de fapt. Acestea nu sunt semințe, așa cum crede majoritatea.

Știința a stabilit: ce sunt punctele albe de pe căpșune

Suprafața căpșunelor este acoperită uniform cu un fel de semințe mici, de culoare alb-gălbuie. Deși mulți oameni cred că acele puncte sunt semințele fructelor, această percepție este greșită. Oamenii de știință au explicat că, din punct de vedere botanic, acele mici puncte de pe căpșune nu sunt altceva decât fructele plantei în sine.

Citește și: Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat

La fel cum la măr, sâmburii sunt considerați a fi fructul pomului, și la căpșune fructele sunt considerate a fi acele mici semințe. Acestea poartă denumirea de ”achene” și în fiecare achenă se află o singură sămânță. Denumirea este folosită la modul general pentru mai multe specii de plante care produc fructe uscate. Printre acestea se numără și quinoa sau hrișca.

Dacă în mod normal semințele sau sâmburii se află în interiorul fructelor, la căpșune ele sunt în exterior. Este și cazul zmeurii și al murelor. Căpșuna în sine este considerată a fi un fruct agregat, din familia Rosaceae.

Citește și: Diferența dintre gemul de căpșuni și dulceața de căpșuni. Multe persoane fac confuzia

Cum păstrezi căpșunile proaspete timp de 10 zile
Punctele de pe suprafața căpșunelor se numesc ”achene”

Căpșunii nu se înmulțesc prin aceste semințe

De obicei, pentru a înmulți o plantă, se pun la încolțit semințele ei. În cazul căpșunilor însă, lucrurile stau diferit. Aceste plante nu se înmulțesc prin germinarea acelor mici semințe, ci prin ceea ce se numește ”stoloni”. Practic, pe măsură ce cresc, plantele de căpșun sunt clonate, astfel încât să se înmulțească.

O altă particularitate a acestor fructe este că atunci când floarea este polenizată, ea nu se umflă. Se umflă doar țesutul receptacolului, în timp ce fructele se separă în achene mici și uscate, care apar pe suprafața fructului agregat. Din acest motiv, căpșunele nu sunt considerate fructe de pădure, ci agregate.

Citește și: Cât zahăr se pune la gemul de căpșuni, de fapt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru un gust perfect

Cum se spală corect căpșunele

Indiferent că ai cumpărat căpșunele de la piață, din supermarket sau le ai din grădină, acestea trebuie să fie bine spălate înainte de a fi consumate sau transformate în dulceață sau sirop. Nu doar urmele vizibile de pământ și nisip de pe suprafața fructelor trebuie să fie îndepărtate. În interiorul căpșunelor se pot ascunde mici insecte, care se hrănesc din aceste fructe.

Pentru a fi sigur că scapi de ele, poți spăla căpșunele fie cu apă și oțet, fie cu apă și bicarbonat. Pune căpșunele cu tot cu codițe, într-un bol cu apă, în care ai diluat o jumătate de pahar de oțet. Lasă-le așa o jumătate de oră, apoi clătește-le cu un jet de apă rece, pentru a elimina gustul și mirosul de oțet. Insectele vor ieși din fructe, datorită oțetului, iar căpșunele vor fi perfect curate și bune pentru consum.

Citește și: Cât timp se fierbe de fapt dulceața de căpșuni. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru a ieși perfectă

O altă modalitate de a spăla căpșunele este să dizolvi 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă și să lași căpșunele în amestec o jumătate de oră. Bicarbonatul nu doar că elimină insectele din fructe, dar este eficient și împotriva pesticidelor. Dacă fructele au fost tratate cu chimicale, mare parte dintre acestea se vor elimina, datorită bicarbonatului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *