Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat

Metoda de fierbere etapizată

Scris de: Oana Matei

24 Jun. 2023

Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat

Când vine vorba de dulceața de căpșuni, fiecare linguriță ar trebui să fie o explozie de arome și să ofere o textură închegată și delicioasă. Pentru a obține această consistență perfectă, există câțiva pași esențiali pe care trebuie să-i urmezi.

Secretul pentru o dulceață de căpșuni delicioasă

Urmează pașii de preparare de mai jos și vei obține o dulceață de căpșuni fină, care te va cuceri de la prima degustare.

Alegerea căpșunilor coapte și proaspete

Pentru o dulceață de căpșuni închegată, este crucial să alegi căpșuni coapte și proaspete. Optează pentru căpșuni de dimensiuni medii sau mici, care sunt coapte uniform și fără semne de deteriorare. Alegerea ingredientelor de calitate este un prim pas esențial pentru obținerea unei dulceți delicioase.

Spălarea și curățarea căpșunilor

Înainte de a începe procesul de gătit, este important să speli căpșunile cu atenție pentru a elimina orice impurități sau reziduuri. De asemenea, îndepărtează codițele și frunzele verzi ale căpșunilor.

Vezi și De ce să speli căpșunele în apă cu sare înainte să le consumi. Metoda pe care o vei folosi mereu

Adăugarea ingredientelor

După ce ai curățat căpșunile, este timpul să adaugi celelalte ingrediente esențiale, cum ar fi zahărul și zeama de lămâie. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de preferințele tale personale și de dulceața căpșunilor folosite. O regulă generală  este de a adăuga aproximativ cantitate egală de zahăr cu cea de fruct. Zeama de lămâie ajută la echilibrarea dulceții și menținerii culorii căpșunilor.

Fierberea dulceții de căpșuni

Spre deosebire de gem, dulceață nu se fierbe timp îndelungat. Ideal, este când siropul ajunge la 105 grade, atunci se închide focul. Mai există o variantă etapizată a fierberii dulceții de căpșuni:

  • după ce căpșunile au stat la macerat în zahăr minim 8 ore, se fierb până dau în clocot și se oprește focul. Se lasă dulceața până a doua zi, pentru a se răci complet.
  • în a doua etapă, se fierbe din nou dulceața până ajunge în punctul de fierbere. Se spumează și se mai lasă 5 minute în plus, apoi se închide focul. Din nou se lasă dulceața deoparte până se va răci complet.
  • a treia etapă: se pune dulceața  la fiert. Când începe să fiarbă, se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă la fiert timp de 10 minute, timp în care se spumează, apoi se închide focul.  Dulceața rezultată este un deliciu: fructele sunt întregi, iar siropul este gros, bine legat.

Îmbutelierea dulceții de căpșuni

După ce ai stins focul, lasă dulceața la odihnă pentru 10 minute. După acest interval toarnă dulceața de căpșuni, în borcane sterilizate și închide capacele ermetic. Acoperă borcanele cu un prosop umed, până dulceața se va răci.

Vezi și Cum alegi corect căpșunele pentru dulceață. Detaliul de care trebuie să ții cont, face o diferență majoră

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
6.5 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *