Ce sunt runele. Cum se citesc şi care este semnificația lor

Află totul despre rune: ce sunt, cum se citesc, precum și care sunt semnificațiile acestora.

Scris de: Dana Cazacu

29 Mar. 2022

Ce sunt runele. Cum se citesc şi care este semnificația lor

Mulți dintre voi vă întrebați ce sunt runele. Runele sunt niște pietre cu o tradiție străveche germanică ce datează probabil din secolul I d.Hr. Ele constau într-un alfabet runic de 24 de litere, de obicei confecționate din lemn sau piatră. Acestea erau folosite ca metodă de scriere și de ghicire a viitorului. Prima completare a alfabetului total a fost reprezentată de runele Elder Futhark în secolul al V-lea d.Hr., care sunt cel mai des folosite și astăzi. Ulterior, pietrele Younger Futhark au fost adaptate de vikingi și de alte triburi nordice și au continuat până în epoca medievală. Iată cum se citesc runele și care este semnificația lor.

Ce sunt runele, cum se citesc și ce semnificație au

Runele: se sunt, cum se citesc și ce semnificație au
Totul despre rune: ce sunt, cum se citesc și semnificațiile acestora

Ce sunt runele? Se spune că acestea se bazează pe inscripțiile latine vechi. Runele sunt pline de istorie puternică și magică, astfel că au fost foarte venerate și folosite cu mare precauție. În culturile nordice și în alte culturi nord-europene se credea uneori că acestea dețineau puteri divinatorii puternice și, ca atare, erau luate foarte în serios.

Originea cuvântului „rună” provine din cuvântul germanic pentru „mister” sau „secret”. Iar constatări similare sunt prezente în vechea gaelică irlandeză, galeză și engleza veche, uneori însemnând și „miracol”. În lituaniană înseamnă „a vorbi”, iar în finlandeză înseamnă și „poem”.

Ce sunt runele astăzi

În zilele noastre, runele sunt folosite ca metodă de conectare la sinele superior, la călăuzirea interioară. De asemenea, runele sunt și pentru accesarea intuiției ca metodă de prezicere a ceea ce ne poate rezerva viitorul și de oferire de sfaturi, similar cu cărțile de tarot.

Cum se citesc runele? Alfabetul runic conține în mod tradițional 24 de litere. Uneori, seturile sunt însoțite de o piatră goală, numită „runa lui Odin”, care simbolizează ceea ce nu trebuie să fie cunoscut încă. Odin este zeul nordic care și-a sacrificat un ochi pentru a vedea tot ceea ce se întâmplă în lume. Ca atare, dacă primeai această rună, însemna că nu era încă timpul ca anumite informații să ne fie divulgate nouă, muritorilor de rând. Și că ar trebui să avem pur și simplu încredere în sincronizarea divină a vieții.

Ce sunt runele. Alfabetul runelor

Alfabetul runelor Elder Futhark este împărțit în 3 părți egale de câte opt rune fiecare. Aceste trei părți spun povestea ciclurilor vieții. Primul set de rune este reprezentativ pentru găsirea piciorului nostru în planul material și acumularea de bunuri lumești. Ca atare, conține rune care simbolizează lucruri precum vitele (principalul indicator al bogăției în acele vremuri), comunicarea și vigoarea.

Următorul set de rune vorbește despre maturitatea și creșterea noastră tot mai mare, deține rune precum obstacolele, soarta și recolta/abundența. Ultimul set de rune înfățișează spiritualitatea și moștenirea noastră în curs de dezvoltare. Acesta include rune precum nașterea, comunitatea, intuiția și moștenirea.

Ce sunt runele – semnificația lor

Fiind o limbă atât de veche și o practică învăluită în mister, în vremuri înainte ca mulți oameni să fie alfabetizați, există uneori o mare varietate de semnificații ale runelor.

Runele Freyr’s Aett – care în mitologia nordică, era conducătorul păcii, al fertilității, al ploii și al soarelui și fiul zeului mării Njörd – au următoarele semnificații, potrivit twowander.com.

Fehu ᚠ – „Vită/bătrânețe”

Indică prosperitatea și bogăția materială, fie că este vorba de venituri câștigate sau câștigate. Poate reprezenta noroc, abundență și succes financiar în viitorul apropiat. Se poate referi, de asemenea, la succesul social.

Uruz ᚢ – „Boul”

Este o piatră a forței, rezistenței, muncii grele, perseverenței, motivației și determinării. Poate indica o perioadă de mare energie, viteză și sănătate. De asemenea, arată o putere și o masculinitate în creștere. Răsturnată, poate indica o pierdere a sănătății, a rezistenței, un blocaj, dominația altora asupra ta sau o forță prost direcționată.

Thurisaz ᚦ – „Mallet/Giant/Torn”

Reprezintă ciocanul lui Thor sau un gigant. Ca atare, indică o direcție puternică de energie și forță, fie pentru distrugere, fie pentru apărare, deci poate indica și un conflict. Acest lucru ar putea fi cathartic, purificator și purgativ. Inversat, ar putea însemna lipsă de apărare, constrângere, răutate sau trădare.

Ansuz ᚫ – „Mesaj”

Este runa comunicării. Este reprezentativă pentru înțelepciunea zeului strămoșesc Odin și indică astfel sosirea unui mesaj divin sau a unei intuiții. Poate însemna, de asemenea, un sfat bun, înțelepciune, adevăr, inspirație și entuziasm. Răsturnată poate indica o comunicare greșită, înșelăciune, neînțelegeri și manipulare.

Raidho ᚱ – „Journey”

Este indicativ pentru o călătorie și reprezintă o roată. Aceasta poate fi atât o călătorie fizică, ca într-o vacanță sau o mutare de casă, cât și o călătorie spirituală în extinderea orizonturilor tale. Poate indica, de asemenea, lucruri puse în perspectivă, evoluția și ciclul vieții. Inversat poate însemna drum blocat sau rezistență la pornirea în călătoria ta.

Kenaz ᚲ – „Torța”

Este flacăra sau torța. Ca atare, reprezintă farul adevărului și găsirea adevăratului tău nord ghidat de propria ta lumină strălucitoare. Poate indica faptul că ceea ce era necunoscut până acum poate ieși la lumină, că secretele pot fi dezvăluite și că te afli pe calea cea bună pentru a-ți găsi adevărata menire în viață. Înseamnă, de asemenea, cunoaștere, creativitate, inspirație, regenerare și energie. Răsturnată poate indica faptul că îți lipsește viziunea, că ești blocat într-o rutină creativă, false speranțe sau instabilitate.

Gebo ᚷ – „Dar”

Este runa darurilor. Este un simbol pozitiv care indică faptul că sunteți în posesia multor daruri și talente sau că cineva vă va acorda binecuvântări generoase. De asemenea, este legată de generozitate, echilibru și relații pozitive. Nu are o semnificație inversată.

Wunjo ᚹ – „Bucuria”

Este reprezentativ pentru steagul clanului și pentru victorie. Reprezintă triumful și bucuria, securitatea, siguranța, sărbătoarea și apartenența. Poate indica, de asemenea, armonie, prosperitate și recompense spirituale. Răsturnată poate indica tristețe, înstrăinare sau pierdere.

Ce sunt runele. Cum se citesc runele

Runele Heimdall’s Aett și T, care în mitologia nordică, Heimdall era paznicul zeilor, au următoarele semnificații:

Hagalaz ᚺ – „Grindină”

Reprezintă grindina. Această formă naturală de dezastru care lovește din senin și are puterea de a distruge culturile atât de necesare, indică, în mod similar, schimbări bruște și cataclismice. Asemănător cărții Turnul din tarot, Hagalaz reprezintă o schimbare inevitabilă care nu depinde de noi. Dar cât de distructivă va ajunge să fie depinde de capacitatea noastră de a face față cu grație furtunii sale. Așa cum se spune, unele furtuni vin să ne deschidă calea. Lecția lui Hagalaz este de a învăța din greutățile noastre și de a crește prin greșelile noastre. Nu are un sens inversat.

Nauthiz ᚾ – „Nevoi”

Este indicativ pentru nevoile noastre. De ce aveți nevoie pentru a vă simți stabili și împliniți din punct de vedere emoțional? Îți acorzi suficient timp pentru tine pentru a echilibra munca, joaca și odihna? Evaluarea nevoilor noastre și a ceea ce ne lipsește în prezent ne poate ajuta să avem mai multă grijă de sinele nostru viitor. La urma urmei, nu putem turna dintr-un pahar gol. Poate indica, de asemenea, întârzieri, restricții și lipsuri. Acesta este un moment pentru a practica răbdarea.

Isa ᛁ – „Ice”

Reprezintă gheața. Este simbolul cărții Spânzuratului din Tarot. Subliniază nevoia de a face o pauză, de a aștepta, deși poate exista sentimentul de a fi blocat în gheață, uneori este nevoie de o pauză pentru a pune lucrurile în perspectivă. Așteptarea până când am adunat toate informațiile, toate părțile poveștii, ne-am făcut cercetările în mod corespunzător sau pur și simplu am lăsat Universul să se desfășoare. Poate indica, de asemenea, frustrare sau blocaje psihologice. Isa nu are un sens inversat.

Jera ᛃ – „Harvest”

Este reprezentativă pentru recoltă. Ea indică faptul că acum putem culege ceea ce am semănat și ne putem bucura de abundența noastră. Dacă nu simțiți că aveți multe binecuvântări, poate arăta fie că o descoperire este pe drum, fie că este timpul să faceți un bilanț. Și să vă exprimați recunoștința pentru ceea ce aveți (veți fi surprinși de cât de multe lucruri puteți enumera întotdeauna într-un jurnal de recunoștință)! Reprezintă, de asemenea, ciclul vieții și natura ciclică a Mamei Pământ. Acesta nu poate fi inversat.

Eihwaz ᛇ – „Yew”

În mitologia nordică, frasinul (despre care se spune uneori că ar fi tradus din vechiul cuvânt pentru frasin – frasin cu ace), Yggradisil, reprezintă Arborele Vieții. Ca atare, se referă la ciclul vieții, similar cu cartea de Tarot Moartea (care semnifică moartea unui vechi mod de a fi sau a unei perioade de viață). Poate reprezenta, de asemenea, protecția divină, înțelepciunea, iluminarea și un sens al scopului, simbolizând legătura dintre toate lumile.

Perthro ᛈ – „Destin”

Este runa jucătorului și, ca atare, reprezintă cupa de zaruri sau norocul. Ea indică faptul că influențele în viață pot fi datorate întâmplării și, prin urmare, pot merge fie bine, fie rău. Lecția de aici este să înveți să iei mâna care ți-a fost dată și să faci limonadă din lămâi. În Tarot, aceasta este ar fi similară cu cartea Roata Norocului. Poate reprezenta, de asemenea, semnificații ascunse, secrete și schimbări, simbolizând uterul. Răsturnată poate indica pierderea credinței.

Algiz ᛉ – „Elan”

Este elanul, deci reprezintă apărarea și protecția. Dacă îl primești pe acesta, înseamnă că ai puterea interioară de a-ți manifesta visele. Și că ghizii tăi spirituali te protejează de-a lungul drumului tău. Se spune că acționează ca un scut pentru a te apăra împotriva răului. Poate reprezenta, de asemenea, o trezire și o intuiție puternică. Răsturnat înseamnă că ar putea acționa ca un avertisment sau reprezintă și un sentiment de neputință.

Sowilo ᛋ – „Soare”

Este simbolul fericit al soarelui. Reprezintă o perioadă de bucurie, abundență, noroc și noroc. Este un motiv de sărbătoare și poate indica un succes al obiectivelor tale, o sănătate optimă și o putere elementară. Nu are o semnificație inversă. În Tarot, cartea sa este, la fel, Soarele.

Modul de citire al runelor

Runele yr’s Aett, unde „aett” înseamnând familie, iar Tyr, este zeul nordic al cerului, era reprezentantul războiului și al justiției au următoarele semnificații:

Tiwaz ᛏ – „Victory”

Este reprezentativ pentru vârful de săgeată al războinicului zeului Tyr. Arată că sunteți capabil să vă croiți drum cu sulița prin toate necazurile și că posedați mari abilități de conducere, autoritate și raționalitate. Poate indica victoria și cunoașterea adevăratelor tale forțe, cu o dorință de sacrificiu de sine. Răsturnată poate indica energii creative blocate, dezechilibru și lipsă de pasiune.

Berkana ᛒ – „Birch”

Este runa nașterii. Ea o reprezintă pe Zeița Birch și indică astfel fertilitatea și creația, nu doar a unei nașteri propriu-zise (semnificația sa tradițională), ci și a proiectelor, parteneriatelor și renașterii. Ea indică o creștere mentală și fizică, precum și o putere de regenerare și de eliberare a spiritului. Răsturnată poate indica anxietatea sau controlul rigid.

Ehwaz ᛖ – „Horse”

Este calul. Acesta reprezintă ajutorul de nădejde al omului, singurul nostru mijloc de transport în vremurile trecute. Indică o înaintare și o schimbare în bine, cu un progres treptat, dar constant. Poate arăta, de asemenea, munca în echipă, încrederea și loialitatea. Inversat, poate arăta neliniște, neîncredere sau lipsă de armonie.

Mannaz ᛗ – „Man”

Este reprezentantul omului și al umanității. El cuprinde pe tine însuți și identitatea, precum și relația față de ceilalți. Este ordinea socială și cooperarea, simțul nostru moral și valorile. Răsturnat poate indica autoamăgire, manipulare și izolare.

Laguz ᛚ – „Lac”

Reprezintă elementul apă și astfel este legat de emoțiile, visele și intuiția noastră. Indică o putere vindecătoare de reînnoire, o imaginație sporită și abilități psihice. De asemenea, poate fi legat de mistere, secrete, necunoscut și lumea interlopă. Răsturnată poate indica frica, judecata greșită și deconectarea de la spirit.

Ingwaz ᛝ – „Fertilitatea”

Este runa fertilității, reprezentându-l pe Zeul Pământului Ing. Ea indică fertilitatea, virilitatea, bunăstarea, strămoșii, familia și faptul că lucrurile nerezolvate sunt legate, precum și descendența. Nu are o semnificație inversată.

Othala ᛟ – „Moștenire”

Este runa moștenirii. Ea vorbește despre moștenirea noastră durabilă, despre moștenirea spirituală, despre valorile care devin aliniate la ceea ce este cu adevărat important, despre prosperitatea comunală și despre valorile fundamentale pe care le-am moștenit de la cei dinaintea noastră. Răsturnată poate indica și probleme moștenite și prejudecăți nedorite.

Dagaz ᛞ – „Zori”

Reprezintă zorii. Arată venirea la maturitate și sfârșitul unui ciclu. Se apropie noi începuturi și sunt posibile noi descoperiri, conștientizări și treziri. Reprezintă puterea transformatoare a schimbării și faptul că este un moment bun pentru a porni o nouă întreprindere. Un simbol final și pozitiv al speranței, certitudinii și securității, nu are o semnificație inversă. Aceasta ar fi încheierea ciclului cu cartea Lumea din Tarot.

Runa lui Odin (opțional)

Unele seturi vin cu o rună albă opțională care indică secretele zeului nordic al Creației care trebuie păstrate. Aceasta reflectă faptul că nu se presupune că avem toate răspunsurile și că este în regulă. Ca atare, semnificațiile sale sunt: necunoscut, secrete, ascuns, mister, ambiguu, necunoscut, răspunsul se va dezvălui în timp.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8.5 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *