Ce tratamente se fac în grădină în luna mai. Grădinarii cu experiență procedează mereu așa

Cu ce să stropești în grădină

Scris de: Daoud Andra

09 May. 2024

Ce tratamente se fac în grădină în luna mai. Grădinarii cu experiență procedează mereu așa

În luna mai, vremea începe să se încălzească, apar primele fructe de primăvară, iar oamenii pot aplica anumite tratamente la legumele plantate în grădină și la pomii fructiferi din livadă. Este perioada ideală pentru a stropi plantele împotriva dăunătorilor.

Ce se face în grădină în luna mai

Agricultorii au plantat deja răsadurile de legume în grădină și în solar, iar după ce acestea se prind bine în sol, se pot aplica anumite tratamente cu rol preventiv. Și pomii fructiferi sunt în floare, iar cireșii au deja fructe. Este, așadar, perioada ideală pentru stropiri în livadă, pentru a avea rod bogat la fructe vara și toamna următoare. Iată ce tratamente se aplică în această perioadă în grădină!

Stropirea pomilor fructiferi

În luna mai, se pot aplica tratamente cu rol preventiv la pomii fructiferi. Se aplică soluții pentru a preveni ciuruirea bacteriană și micotică, deformarea frunzelor, făinarea, dar și pentru a ține la distanță viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Vezi și: Ce fel de roșii să plantezi primăvara în grădină. Așa vei avea recolte duble și gustoase, toți vecinii te vor invidia

Tratamentele care se aplică răsadurilor

Legumele care au fost plantate în grădină sau în solar au nevoie, de asemenea, de tratamente specifice, pentru a preveni apariția unor afecțiuni sau a unor insecte. La roșii, de exemplu, se face copilirea, adică îndepărtarea lăstarului cel mai mic, pentru a lăsa planta să se dezvolte corespunzător. Se pot aplica și tratamente cu fungicide asupra legumelor plantate, pentru a evita ca acestea să fie afectate de ciuperci.

Legumicultorii care nu vor să folosească substanțe chimice pot stropi plantele din grădină și cu amestecuri naturale. Se face o soluție pe bază de cenușă și apă și se aplică direct pe plante, prin stropire. La mijlocul lunii mai, ar trebui deja să ai plantate în grădină roșiile, ardeiul, vinetele, castraveții și fasolea.

Vezi și: Cele 5 greșeli pe care le fac toți grădinarii începători. Așa strici culturi întregi de legume și fructe. Cum repari ce ai distrus

Gazonul și florile

Tot în luna mai ne putem ocupa și de aspectul curții. Este perioada ideală pentru a planta gazonul și pentru a avea o peluză frumoasă. Dacă ai deja gazon, este nevoie să începi să tunzi iarba săptămânal și să o uzi zilnic sau la două zile.

În ceea ce privește florile din grădină, este momentul ideal pentru a aplica un îngrășământ lichid, care să le ajute să înfloreacă. De asemenea, se plantează flori care înfloresc vara, cum ar fi crini, gladiole sau dalii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *