Ce trebuie să faci cu varza murată la doar o zi de când ai pus-o în butoi. Se va mura mai repede și nici nu va mai face floare

Rețetă pentru varză murată, pas cu pas
Ce trebuie să faci cu varza murată la doar o zi de când ai pus-o în butoi. Se va mura mai repede și nici nu va mai face floare

Punerea verzei la murat este un obicei întâlnit în mai toate gospodăriile din toate zonele țării. În lunile octombrie și noiembrie gospodinele pregătesc varza pentru murat, iar fiecare are propriul secret pentru ca aceasta să fie gustoasă și crocantă. Vezi mai jos ce trebuie să faci cu varza murată la doar o zi de când ai pus-o în butoi. Făcând asta vei vedea că varza se va mura mai repede și nici nu va mai face floare.

Ce trebuie să faci cu varza murată la doar o zi de când ai pus-o în butoi. Rețeta, pas cu pas

Ai nevoie de: 15 kilograme de varză albă, patru fire de mărar întreg uscat, cinci rădăcini de hrean, 500 de grame de boabe de porumb, cinci gutui, 20 de linguri de sare grunjoasă, 20 de litri de apă.

Cum se pune varza la murat: într-un butoi mare, curat, care la final se poate închide ermetic, se pune pe fund o treime din cantitatea de mărar, porumb, hrean și gutui. Varza se curăță de frunzele cu probleme și se scobește cotorul, dar nu mai mult de un centimetru. În gaura făcută se pune o linguriță de sare grunjoasă. Ulterior se așază varză în butoi, cu această parte cu sare în sus. Printre verze se așază și restul rămas de mărar, hrean și porumb, până când se umple butoiul. Se închide cu capacul și se lasă așa peste noapte.

A doua zi se prepară saramura: pentru fiecare litru de apă se pune o lingură de sare. Se amestecă foarte bine până când sarea se topește și se varsă peste varză în butoi până când este acoperită în totalitate. Se închide butoiul cu capacul și se lasă așa pentru o zi.

Ce trebuie să faci cu varza murată la doar o zi de când ai pus-o în butoi? A doua zi după ce ai pus și saramura este obligatoriu ca varza să fie vânturată. Se folosește un furtun de cauciuc sau o varză care ajunge până pe fundul butoiului. Se suflă pentru aproximativ 5-10 minute. Făcând asta, varza se va mura mai repede și nici nu va mai face floare. În cazul în care este necesar se completează cu saramură. Deasupra verzei e bine să se așeze ceva greu, o farfurie spre exemplu. Se lasă butoiul în beci sau pe balcon.

Murarea verzei depinde întotdeauna de temperatură. Pentru murare rapidă este nevoie de o temperatură de 25 de grade. Astfel varza devine acră după aproximativ șapte zile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.5 163 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *