Ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac. Greșeli pe care le fac gospodinele

Când te apuci să pregătești aluatul pentru cozonac, trebuie să te asiguri că acesta va crește. Urmează sfaturile de mai jos!
Ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac. Greșeli pe care le fac gospodinele

Se apropie perioada sărbătorilor Pascale, așa că majoritatea gospodinelor caută rețeta perfectă pentru a face un cozonac reușit. Este important să nu faci greșeli când pregătești aluatul, asta pentru a ajuta la creșterea lui. Ține cont de sfaturile de mai jos pentru a nu întâmpina probleme. Iată ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac, pregătit pentru masa de Paște, pe 24 aprilie!

Ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac, nelipsit de la masa de Paște

Când te apuci să pregătești aluatul pentru cozonac, trebuie să te asiguri că acesta va crește. Pentru asta, folosește ingredientele potrivite, frământă-l bine și păstrează-l în locul potrivit, înainte de a-l introduce în cuptor. Există câteva greșeli pe care gospodinele le fac atunci când prepară cozonacii. Sar anumite etape, astfel că aluatul nu mai este pufos, iar cozonacul nu o să mai crească în cuptor.

Ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac

Evită greșelile de mai jos când prepari cozonacul!

Nu cerni destul făina

Este foarte important ca făina să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând. Aceasta trebuie să fie ținută la cald înainte de frământare.

Ingredientele pentru aluatul de cozonac sunt reci

De regulă, ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, înainte să te apuci de gătit. Inclusiv aluatul trebuie să fie cald atunci când îl bagi la cuptor.

Pui prea multă drojdie în aluatul de cozonac

Evită să pui multă drojdie în aluat. Dacă faci asta, cozonacul se zborșește și miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate. Este extrem de importante. Altfel, riști să strici rețeta.

Nu frămânți destul aluatul de cozonac

  • Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute.
  • 40-50 de minute – prima frământare.
  • 5-10 minute – a doua frământare.
  • După fiecare frământare, trântește ușor aluatul în vas sau pe masă, de 20 de ori.

Ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac. Temperatura din cameră este prea mică

  • Aluatul se ține la dospit în jur de 12 ore, iar în cameră trebuie să fie cald. În caz contrar, aluatul nu va crește.
  • Ca să crească mai repede, poți băga vasul cu aluat în cuptor la o temperatură de 40 de grade Celsius, timp de 15 minute.
  • Aluatul nu este lăsat suficient timp să dospească.
  • Temperatura camerei trebuie să aibă 22 sau 23 de grade Celsius.
  • Procesul durează de la 2 sau 3 ore până la 12 ore.

Pui prea multă grăsime sau prea mult zahăr în aluat

Dacă exagerezi cu uleiul sau cu untul, aluatul nu va crește și cozonacul nu va fi aerat și pufos. Folosește exact atâta grăsime cât scrie în rețetă!

Adaugi prea multă umplutură în aluat de cozonac dacă nu îți crește aluatul

Chiar dacă ești tentatăpui multă nucă sau altă umplutură, nu face asta. Este o regulă importantă pe care dacă o încalci cozonacul nu va mai crește deloc.

Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp

Primele 10 minute la cuptorul electric trebuie setate la temperatura de 160 de grade Celsius, iar următoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. Nu deschide ușa de la cuptor în timpul coacerii. Recomandările sunt făcute de Gina Bradea, autoarea blogului culinar Poftă-bună.

9.3 167 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.